Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Surinaamse muziekgeschiedenis in beeld

Slagveer brengt Surinaamse muziekgeschiedenis in beeld

10/09/2017 14:42 - Donovan Mijnals

Ronald Snijders is een van de stonfutu van de Surinaamse muziekwereld. Stephen Snijders brengt een fotoboek uit waarin Surinaaamse artiesten vanaf de jaren tachtig voor het voetlicht worden geplaatst.

Ronald Snijders is een van de stonfutu van de Surinaamse muziekwereld. Stephen Snijders brengt een fotoboek uit waarin Surinaaamse artiesten vanaf de jaren tachtig voor het voetlicht worden geplaatst. Foto: collectie Ronald Snijders  

PARAMARIBO - Zoeken naar Surinaamse muziekgeschiedenis lijkt bijna synoniem voor stuiten op een blinde muur. Er is bitter weinig opgetekend van artiesten die een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van het Surinaams muzieklandschap. Daar wil schrijver Stephen Slagveer verandering in brengen.

Eerder verscheen door tussenkomst van platenmaatschappij Top Notch al een boek 'Sranan Gowtu', maar daar was vooral door oudere artiesten veel kritiek op. "Ik vond dat veel artiesten daarin niet gekend zijn. Men heeft meer de al bekende artiesten een podium geboden", zegt Slagveer.

Die lacune was voor de schrijver aanleiding om een fotoboek uit te brengen van artiesten, muziekanten en muziekgroepen uit Suriname. De foto's worden vergezeld van biografieën van de artiesten. "Over hun verhaal is vaak weinig bekend."

Slagveer duikt voor het boek terug in de tijd tot de jaren tachtig. Hij zegt dat er nog gesprekken gaande zijn om in een later stadium nog verder terug in de tijd te gaan. De schrijver benadrukt dat hij in zijn boek niet alleen lokale artiesten in de schijnwerpers wil plaatsen, maar ook hun collega's in het buitenland met duidelijk Surinaamse roots.

Het boek moet een duidelijke weergave zijn van de Surinaamse muziekwereld. Onder meer de Surinaamse grootheid Ronald Snijders had scherpe kritiek op 'Sranan Gowtu', omdat daarin te veel nadruk wordt gelegd op de kasekomuziek. "Ook artiesten uit de Hindostaanse, Javaanse en Inheemse gemeenschap zullen worden opgenomen." Daarnaast zullen vertegenwoordigers van stijlen als rap, pop, hiphop, dancehall en zouk  in het boek worden verwerkt.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina