Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • HI sluit rijstbedrijf in Nickerie

HI sluit rijstbedrijf in Nickerie

11/09/2017 15:29 - Beta Debidien

Met padie beladen pick-ups van de Nickeriaanse Rijst Exploitatiemaatschappij wachten tevergeefs voor de rijstpelmolen om gelost te worden. De overheid sloot het bedrijf wegens stofoverlast.

Met padie beladen pick-ups van de Nickeriaanse Rijst Exploitatiemaatschappij wachten tevergeefs voor de rijstpelmolen om gelost te worden. De overheid sloot het bedrijf wegens stofoverlast. Foto: Beta Debidien  

NIEUW-NICKERIE - De afdeling Economische Controledienst (ECD) van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme heeft donderdagmiddag het rijstbedrijf NV Rijst Exploitatie Mij gesloten. Dit gebeurde nadat buurtbewoners hadden geklaagd over opwaaiend stof van kafverbranding achter de pelmolen. De getroffen ondernemer Jai Beni is erg boos dat tegen hem is opgetreden zonder waarschuwing vooraf.

Hij vreest na het optreden van de ECD een schade van vijfhonderdduizend US dollar. Het is niet zover gekomen, want de ECD heeft het bedrijf zaterdagmiddag weer opengesteld. Beni is onaangenaam verrast door het optreden van de ECD, omdat hij gezegd had het probleem te willen oplossen. De pelmoleneigenaar zegt dat het gaat om een rijstmolen waar je uiteraard te maken zal hebben met stof. Hij vindt het vreemd dat het ministerie nooit eerder een aanmaning heeft gestuurd.

Beni begrijpt niet dat het veroorzaken van stof beschouwd wordt als een economisch delict. De ECD heeft alle machines gelijk laten stopzetten. "Op dat moment hadden wij ongeveer vierduizend balen padie in de droger en er stonden vrachtwagens met padie die gelost moesten worden. Het gaat totaal om meer dan 10.000 balen ter waarde van 300.000 Amerikaanse dollars." Door de sluiting heeft het bedrijf 30.000 balen padie niet kunnen binnenhalen "en als we alles bij elkaar optellen gaat het om een verlies van een half miljoen Amerikaanse dollars. Je kan een droger niet zomaar stoppen omdat er anders brandgevaar ontstaat, bovendien is natte padie onderhevig aan bederf."

Niemand mocht het bedrijf binnen. Ook Beni, die zijn vergunning wilde halen, is de toegang ontzegd. De ondernemer zei aan de ECD-medewerkers dat hij desnoods het slot zou openbreken om te voorkomen dat het bedrijf in brand vloog. Hij heeft vervolgens het recht in eigen hand genomen om de branders zelf uit te schakelen. Hij werd aangehouden en voorgeleid, maar mocht na verhoor naar huis. Door bemiddeling van Bhagwatpersad Ramadhin, voorzitter van de Vereniging van Rijstverwerkers en Exporteurs is de molen zaterdagmiddag na ruim 48 uren vrijgegeven.

"Wij gaan stappen ondernemen tegen het ministerie. Vandaag wordt er een kort geding ingediend." Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme (HIT) zegt dat de sluiting hem mondeling is gerapporteerd. "Ik heb nog niks op schrift en geef pas een reactie wanneer dat zal zijn gebeurd." Districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh vindt dat HIT terecht heeft opgetreden, "want we kunnen niet blijven herhalen dat het verboden is om kaf te verbranden".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina