Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘We hebben veel last van skalians’

‘We hebben veel last van skalians’

11/09/2017 08:19 - Iwan Brave

Dit is de skalian die het vorige weekend onverstoord bezig was op het stuwmeer.

Dit is de skalian die het vorige weekend onverstoord bezig was op het stuwmeer. Foto: collectie N. Healy  

PARAMARIBO - “We hebben heel veel last van de skalians. Arbeiders van ons bellen vaak om dat door te geven”, vertelt onderneemster Noldi Healy, tevens eigenares van het ontspanningsoord Paradise Island op het stuwmeer. “In het verleden kon je de OGS (Commissie Ordening Goudsector Suriname, …red.) bellen en die kwam dan vrijwel meteen in actie om die skalians weg te jagen. Sinds OGS niet meer functioneert, hebben ze vrij spel.”

Deze constatering staat haaks op de eerdere mededeling van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen dat er geen skalians meer operationeel zijn op het stuwmuur. Ook Kenneth Huisden, een regelmatige bezoeker van Bongo Eiland, was hiervan getuige in het weekend van 1 september. "Die skalian kwam vrijdag rond elf uur 's ochtends voorbij varen. Tegen vier uur 's middags, toen we onze visactiviteiten begonnen, hebben we hem operationeel gezien. We voeren toen die kant op en kwamen vrij dichtbij."

"De volgende zaterdagmorgen was die lange arm omlaag en je kon aan het omgewoelde water zien dat er gewerkt werd; het was helemaal troebel." Op zondagmiddag voer het gevaarte langs Paradise Island richting Sarakreek. Healy: "Het is dezelfde die we vaker hebben gezien. Mijn jongens zijn ernaartoe gevaren en hebben foto's gemaakt. De vraag aan Dodson nu is: wat doet die skalian daar?" Eind juli ontstond ophef nadat op Facebook een filmpje en foto's van een skalian op het stuwmeer waren gepost door een familielid van Healy.

Minister Dodson verklaarde toen in het parlement dat deze skalian werd gesleept door de OGS en politie. "De skalian was in beslag genomen omdat de eigenaar zich niet gehouden heeft aan de vergunningsvoorwaarden." Healy twijfelt aan deze lezing. "Volgens onze berichten zijn het steeds dezelfde skalians die daar opereren." Dodson hiermee geconfronteerd, blijft bij zijn eerdere verklaring. "Op de film kon je duidelijk zien dat personen uniformen aan hadden van de politie en OGS."

Hij weet van de aanwezigheid van de skalian die nu gespot is. Die voert met zijn medeweten prospecties uit in de Marowijnekreek (ook Grankreek genoemd), die evenwijdig loopt aan de Sarakreek. "Mocht daar voldoende goud voorkomen dan zal er een werkplan worden opgesteld. De evaluatie hiervan vindt eind van het jaar plaats", aldus Dodson. Volgens de minister wordt de skalian ook ingezet om dammen af te breken die zijn opgeworpen door lokale goudzoekers in de omgeving. Healy vraagt zich na deze verklaring af wat de skalian dan midden op het stuwmeer deed.

"Er zijn daar helemaal geen dammen en die plek is op 33 kilometer afstand van de stuwdam." Dodson stelt het op prijs dat burgers oplettend en scherp zijn, maar de informatie moet wel juist zijn. Overigens is er nog geen definitief besluit genomen over ontmanteling van de skalians. Begin oktober vertrekt Dodson naar Brazilië, waar er naar zijn zeggen duizenden skalians opereren. "Daar hebben ze het geheel geordend en ik ga erheen voor een oriëntatiebezoek om te kijken hoe ze het aanpakken."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen