Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bedrijven moeten nu transparant zijn

Bedrijven moeten nu transparant zijn

12/09/2017 06:01 - Eliézer Pross

Tjong A Hungs accountantsbureau

Tjong A Hungs accountantsbureau Foto: Facebook Tjong A Hung Accounting Services  

PARAMARIBO - Middelgrote en grote ondernemingen hebben nu geen andere keus dan hun jaarcijfers openbaar te maken. “Vaak klaagt het bedrijfsleven dat de overheid weinig voor ze doet, maar het is vrijwel onmogelijk voor de overheid om beleid te maken zonder data; en die data kan alleen worden verkregen als de bedrijven openheid van zaken geven via jaarverslagen”, benadrukt Cyril Soeri van Tjong A Hungs accountantsbureau.

De Wet op de Jaarrekening is op 31 augustus goedgekeurd door De Nationale Assemblee. Soeri is ervan overtuigd dat ondernemingen in Suriname nu wel zover moeten zijn om te voldoen aan de vereisten van de wet om openheid van zaken te geven. "Als bedrijven zouden zeggen dat ze nog niet ready zijn, dan blijven wij falen als land", voegt hij eraan toe.

Soeri, die meegewerkt heeft aan de totstandkoming van de wet, zegt dat er eigenlijk niets nieuws aan is. "Middelgrote bedrijven waren altijd al verplicht om jaarverslagen te produceren. Op een of andere manier werd het gedoogd dat ze het niet deden en niet publiceerden. Er was ook altijd een sanctie, maar die werd nooit toegepast."

Het verschil nu is, volgens hem, dat de sancties duidelijker zijn gesteld. Ook de voorwaarden waaraan de jaarverslagen moeten voldoen, namelijk de hoogste geldende internationale normen, zijn nu vastgesteld. Daarnaast zijn de bedrijven verplicht om hun jaarcijfers te publiceren. Kleine eenmansbedrijven vallen niet onder de wet.

Onder een middelgroot bedrijf wordt volgens de wet verstaan een onderneming met tussen de SRD 3 miljoen en SRD 12 miljoen aan bezittingen, tussen de twintig en vijftig werknemers en een jaarlijkse netto-omzet van tussen SRD 6 miljoen en SRD 24 miljoen. Tjong A Hung komt met een training voor bedrijven om ze te helpen om te voldoen aan de voorwaarden van de wet.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina