Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Inkomsten goudvondst investeren in directe productie'

'Inkomsten goudvondst besteden aan vergroting verdiencapaciteit'

12/09/2017 11:10 - Merredith Bruce

‘Inkomsten uit goudvondst primair besteden’

 

PARAMARIBO - De inkomsten die Suriname zal verdienen uit de recente goudvondst door goudmaatschappij Rosebel Goldmines in de Saramacca-concessie, moeten goed besteed worden. Dit zeggen de parlementariërs Mahinder Jogi (VHP) en Naomi Samidin (NDP) in afzonderlijke interviews.

Jogi hoopt dat de verwachte inkomsten terugvloeien naar de samenleving. "Om het geld te zien, zul je moeten investeren." Hij stelt vast, dat er geen maatregelen worden getroffen om de verdiencapaciteit van het land te vergroten. Hij wil dat daarom de inkomsten uit de overeenkomst met de Canadese multinational primair daaraan besteed worden. Daarvoor is het volgens de politicus noodzakelijk om te investeren in directe productie. "Daarna komen andere zaken zoals onderwijs en volksgezondheid."

De parlementariër constateert een zekere mate van bewustwording over het belang van landbouw en toerisme. Hij noemt ze daarom ook als sectoren waarin geïnvesteerd moet worden. "Ik hoop dat we na drie jaar uit het dal kunnen klauteren." Critici werpen op dat de te verwachten inkomsten uit de goudreserves ten prooi zullen vallen aan het verkwistend beleid van de regering.

Als prioriteitsgebied waarin de inkomsten geïnvesteerd moeten worden, noemt Samidin net als Jogi de productiesector en daarnaast goede infrastructuur. "Veel productiegebieden hebben geen goede infrastructuur."

De multinational Iamgold maakte afgelopen week bekend dat dochteronderneming Rosebel Goldmines op meer goudvoorkomens dan verwacht is gestuit in de Saramaccaconcessie. Het gaat om minstens 44.000 kilo. Suriname heeft in dit project dertig procent aandelen; de overige zeventig procent zijn in handen van de maatschappij.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina