Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Plunderaars Sint Maarten vrij wegens cellentekort

Plunderaars Sint Maarten vrij wegens cellentekort

12/09/2017 19:15

Plunderaars Sint Maarten vrij wegens cellentekort

Een van de vele geplunderde winkels in Sint Maarten. Foto: ANP  

PHILIPSBURG - Door cellentekort op Sint Maarten heeft de politie een onbekend aantal plunderaars moeten laten gaan die waren opgepakt. Het gaat om personen die geen zeer ernstige feiten hebben gepleegd, zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) van Sint Maarten.

Militairen en politie-eenheden op Sint Maarten zouden de afgelopen dagen een einde hebben gemaakt aan grootschalige plunderingen. Daarbij werd een onbekend aantal personen aangehouden. 'Vanwege een gebrek aan detentiecapaciteit zijn personen die geen zeer ernstige feiten hadden gepleegd heengezonden. De gegevens zijn vastgelegd en worden op een later moment beoordeeld', zo meldt het OM Facebook

De plunderaars zijn weggestuurd zonder overleg met het Openbaar Ministerie in de hoofdstad Philipsburg. Vanaf vandaag komen verdachten alleen op vrije voeten als daarover afstemming is bereikt. Het OM heeft daarover naar eigen zeggen contact gehad met het  Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Dat is gevestigd op Curaçao en verzorgt de rechtspraak op de eilanden. 

Zodra de omstandigheden het toelaten, komen er snelrechtzittingen om plunderaars en geweldplegers voor de rechter te brengen. Dat gebeurt volgens justitie ook met opgepakte plunderaars die wél in de cel belandden. Het OM gaat onvoorwaardelijke gevangenisstraffen tegen hen eisen. 

Een gecombineerd politieteam verzamelde de afgelopen dagen veel informatie en beeldmateriaal van plunderingen.  De foto's van de verdachten worden online gezet zodra het internet weer actief is. Justitie gaat bewoners van het eiland vragen actief te helpen bij de identificatie van verdachten. Burgers kunnen hun hulp aanbieden en gegevens over plunderaars uploaden. Ook kunnen zij tips over verdachten doorgeven.

Justitie moedigt nog niet opgepakte plunderaars aan zich vrijwillig te melden. Na beoordeling van de door hen gepleegde feiten kunnen ze helpen bij de wederopbouw van Sint Maarten. Ook dit geldt uitsluitend voor verdachten die geen ernstige feiten pleegden, zegt het OM. 

Zeshonderd Nederlandse militairen zijn momenteel in Sint Maarten. Ze zorgen onder meer voor de veiligheid en openbare orde op het eiland, zo verklaarde generaal-majoor Gerard Oppelaar vandaag.  Inmiddels zijn zo'n 750 mensen van het eiland geëvacueerd. De evacuaties gaan nog steeds door, aldus de legerofficier.

Na de orkaan Irma heeft het Rode Kruis meer dan tweehonderd mensen als vermist geregistreerd. Veel mensen op het eiland weten niet hoe het met hun vrienden en familie gaat. AD.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina