Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname eerste met noodhulp Antigua

Suriname eerste met noodhulp Antigua

12/09/2017 08:07 - Ivan Cairo

Suriname heeft als eerste Caricomland noodhulp gestuurd naar Antigua en Barbuda. Ambassadeur Michel Kerpens (r) overhandigt symbolisch de hulpzending aan Henry Charles Fernandez, de minister van Buitenlandse Zaken van de eilandstaat.

Suriname heeft als eerste Caricomland noodhulp gestuurd naar Antigua en Barbuda. Ambassadeur Michel Kerpens (r) overhandigt symbolisch de hulpzending aan Henry Charles Fernandez, de minister van Buitenlandse Zaken van de eilandstaat. Foto: Ivan Cairo  

ST. JOHN'S - Suriname is het eerste land dat humanitaire hulp in de vorm van goederen biedt aan Antigua en Barbuda. De regering zegt “voor eeuwig dankbaar” te zijn voor de wijze waarop Paramaribo heeft ingespeeld op de nood van het Caricomland. Gisteren is de eerste tranche van een zending hulpgoederen per gecharterd SLM-toestel overgebracht.

In totaal stuurt Suriname tien ton goederen naar het vorige week door orkaangeweld getroffen land. Op Barbuda is vrijwel alles met de grond gelijkgemaakt en de 1500 inwoners moesten halsoverkop geëvacueerd worden omdat een tweede orkaan op komst was."Zeer indrukwekkend. Onbeschrijflijk wat hier gebeurt", sprak minister Henry Charles Fernandez van Buitenlandse Zaken in zichzelf toen hij op de V.C. Bird International Airport het uitladen van de SLM-kist gadesloeg.

De bewindsman zegt in een interview dat Suriname als een van de eerste landen contact heeft gemaakt om te informeren naar de situatie in het land en hoe assistentie geboden kon worden. Zijn regering is vooral verrast over de slagvaardigheid waarmee de hulpoperatie op touw is gezet. De wijze waarop Suriname op de noodsituatie heeft ingespeeld is een demonstratie van "Caribische eenheid", aldus de bewindsman.

Ambasssadeur Michel Kerpens die namens de regering de goederen overdroeg, zegt tegen de Ware Tijd dat Suriname met de humanitaire hulp inhoud geeft aan de vriendschappelijke band met Antigua en Barbuda. Eerder dit jaar tekenden de twee landen een samenwerkingsovereenkomst. Kerpens zegt dat de noodhulp ook in dat kader geplaatst moet worden.

Landen moeten niet alleen bereid zijn om samen te werken wanneer er economisch voordeel te halen is, maar ook in noodsituaties. Dat Suriname als klein land hulp biedt aan een land in nood, mag volgens Kerpens tot voorbeeld strekken. Kleine landen moeten niet steeds wachten totdat grote en rijke landen het voortouw nemen bij humanitaire operaties. "Met het weinige dat we hebben, kunnen we ook iets betekenen voor anderen die in nood verkeren", aldus de diplomaat.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina