Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Drama op ellende

COLUMN: Drama op ellende

13/09/2017 14:00 - Serieus!?

Ivan Cairo.

Ivan Cairo.  

Je zal je als 'illegal alien' in Suriname hebben verheugd op het destijds door Dora aangekondigde generaal pardon. Je droomde al van de Surinaamse papieren en een rustig, redelijk onbezorgd leven waarbij je niet elke keer over je schouder moet kijken of de politie achter je aanzit. Of in je eentje ergens zit te grienen of treuren of bekomen van de schrik of het pak slaag dat je ten deel viel toen je werd beroofd. Je kan geen aangifte doen bij de politie, want dan zal blijken dat je illegaal hier vertoeft en vreemdelingenbewaring je ten deel valt. Je had je opnieuw verheugd toen minister Welzijn aankondigde Dora’s plan te zullen uitvoeren.

Totdat je het schot hoorde en het drama op ellende werd. Kom je uit een land in de buurt van Suriname zoals Brazilië of Caricom-landen dan kost het pardon je 600 knisperende Trumps. Kom je van verder weg, zoals bijvoorbeeld Spanje, Noorwegen, IJsland, Nederland, China, Afrika of het Midden-Oosten, dan gaat dat je een duizelingwekkende 3.000 Trumps kosten. En welke illegale vreemdeling heeft dat nou ergens gewoon liggen? Bijna niemand. Dus weg je droom dat je legaal verder mag genieten van switi Sranan met al zijn geneugten.

Je vraagt je af of ze bij de overheid door de ratten zijn gebeten toen deze maatregel werd bedacht. Wie kwam op dit lumineuze idee? Althans op het bedrag van 3.000 US dollar. En waarom het onderscheid naar land of gebied van herkomst? Illegale vreemdeling blijft illegale vreemdeling. Of je nou uit Verweggisstan komt of vlak om de hoek uit Berbice. De indruk bestaat dat een ruwe schatting is gemaakt over het aantal illegale vreemdelingen in Suriname, gevolgd door een snelle rekensom hoeveel dat in het laatje zal brengen als iedereen uit de kast komt en zich laat legaliseren.

Tot nu toe is op geen enkele manier aannemelijk gemaakt waarom er een verschil in benadering van de verschillende nationaliteiten is. Ook niet waarom er twee bedragen worden gehanteerd. Voor zover bekend, moeten alle illegalen dezelfde procedure volgen om gelegaliseerd te worden. Waarom meten met twee maten?

Het hanteren van twee of meerdere maten schijnt trouwens het handelsmerk te zijn van de regering. De een mag hier een potje breken, maar de ander mag elders datzelfde potje niet eens aanraken, laat staan breken. Kijk maar naar het gedoe met skalians in het stuwmeer. Wie korte lijnen heeft naar de regering of aan de regering gelieerde personen, mag vrijelijk zijn of haar gang gaan en de bodem van het meer omwoelen op zoek naar rijkdom. Wie geen lijnen heeft, wordt onverwijld verwijderd en opgesodemieterd naar een andere plek.

In eerste instantie heette het dat een gespotte skalian op het meer werd weggesleept door de 'commissie ordening goudsector' omdat die daar illegaal werkte. Toen kwam er een ander verhaal: de skalianhouder mag namens de autoriteiten exploraties verrichten en en passant helpt deze ondernemer bij het verwijderen van dammen die door andere illegale goudzoekers in nabije kreken zijn opgeworpen.

Hoeveel kolder zullen de autoriteiten de samenleving de komende periode nog op de mouw proberen te spelden? Bob Marley zong het zo prachtig: 'You can fool some people sometimes, but you can't fool all the people all the time'. Het wachten is nu op de eerstvolgende kolderverklaring.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen