Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hulp gestrande Surinamers laat op gang

Hulp gestrande Surinamers in de regio komt laat op gang

13/09/2017 08:05 - Naomi Hoever

‘Hulp gestrande Surinamers op St. Maarten komt laat op gang’

 

PARAMARIBO - “Ik zal pas rustig zijn als mijn vrouw in Suriname is”, zegt een gespannen Raymund Stuger. Zijn vrouw Xaviera Willemsberg, topvolleybalster en speelster van de nationale volleybalselectie, is gestrand in Sint Maarten waar orkaan Irma een spoor van vernieling heeft achtergelaten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken deed gisteren een oproep om de namen door te geven van familieleden die in het Caribisch gebied zijn gestrand. Mensen in Sint Maarten zullen naar Curaçao vervoerd worden "waarna zij met de eerstvolgende vlucht van SLM naar Suriname worden gevlogen", vertelt Stuger.

Hij vindt dat de oproep eerder had kunnen komen. "Ik vind het te laat. Vele mensen hebben dit onderschat. Voor het eerst doet Suriname mee met een evacuatie om gestrande landgenoten naar huis terug te brengen."

Stuger heeft heel veel tijd en moeite geïnvesteerd om de Surinaamse autoriteiten tot actie te bewegen in actie te komen. Hij heeft zelfs op het hoogste niveau geprobeerd iets gedaan te krijgen voor de gestrande passagiers.

Vanaf woensdagavond, al tijdens de orkaan, was WhatsApp-communicatie met het eiland niet mogelijk, maar de verbinding is nu hersteld. Xaviera logeerde in een vakantiehuis dat door Irma getroffen is. Nu verblijft zij bij een tante die door Irma zonder nutsvoorzieningen zit. "Xaviera wil ook een behoorlijk bad nemen, dat gaat nu moeilijk."

De Surinaamse politicus Desmond Plet wiens zus al jaren woont en werkt op Sint Maarten zegt dat het redelijk goed gaat met haar. "Haar huis staat er nog en ze gaat normaal aan het werk." Ze heeft voldoende voeding en water om nog enkele dagen rond te komen.

"Aan haar huis is er nagenoeg geen schade, afgezien van een glazen raam." Plet omschrijft de situatie op het eiland als triest, vooral met de plunderingen. Sommige mensen hebben alles verloren. Dat is met een nicht en neef van hem het geval.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina