Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Peneux overweegt introductie korfbal in onderwijs

Peneux overweegt introductie korfbal in onderwijs

13/09/2017 05:05 - Ivan Cairo

Peneux overweegt introductie korfbal in onderwijs

Minister Robert Peneux en Surinames tijdelijk zaakgelastigde in Nederland, Ebu Jones, tijdens het onderhoud vrijdag in Den Haag met de korfbalwerkgroep. Foto: Surinaamse ambassade Den Haag  

PARAMARIBO - Onderwijsminister Robert Peneux loopt warm voor de herintroductie van korfbal in Suriname, ook in het onderwijs. Hij voerde vrijdag in Nederland overleg met een werkgroep die het initiatief presenteerde en verder wil uitwerken. De werkgroep vroeg ook medewerking van de regering om onder Surinaamse vlag met een korfbalteam te mogen meedoen aan de Olympische Spelen van 2019.

Tegen de Ware Tijd zegt de bewindsman dat hij de voorstellen zal voorleggen aan de regering en president Bouterse. Over specifieke zaken zal hij overleg voeren met de ministers van Sport- en Jeugdzaken en Buitenlandse Zaken.

"Er zijn topsporters van Surinaamse origine die heel hoog hebben gescoord internationaal en in feite hun bijdrage willen leveren aan de Surinaamse samenleving door korfbal te herintroduceren in Suriname. Maar er zijn ook professionals van Surinaamse origine die onder de Surinaamse vlag Suriname willen uitdragen op de Olympische Spelen. Daar sta ik voor open", zegt Peneux.

Korfbal was ooit, met name voor de Tweede Wereldoorlog, een van de populaire sporten in Suriname en er is zelfs in competitieverband gespeeld. Na de oorlog nam de populariteit af en bloedde deze sport uiteindelijk dood. De minister zegt dat ook de mogelijkheid wordt bekeken om korfbal te introduceren op scholen. Een commissie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zal in overleg treden met de werkgroep in Nederland "om zaken uit te werken".

Volgens werkgroepvoorzitter Gerald van Dijk is de potentie aanwezig om namens Suriname internationaal op topniveau te kunnen meedraaien. Wat het initiatief volgens de bewindsman interessant maakt, is dat het gaat om mensen die in het buitenland wonen en werken en daar in competities meespelen, maar nog altijd de Surinaamse nationaliteit hebben. "Het zijn mensen die hun Surinaamse nationaliteit hebben behouden en Suriname willen uitdragen." Zo willen ze bijdragen om het land internationaal positief voor het voetlicht te plaatsen. "Dat waardeer ik zeer zeker." 

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina