Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • C0MMENTAAR: Trage gang

C0MMENTAAR: Trage gang

14/09/2017 12:00 - Van onze redactie

C0MMENTAAR: Trage gang

 

PARAMARIBO - SURINAAMSE VAKANTIEGANGERS DIE op Sint Maarten zijn gestrand door orkaan Irma voelen zich door onze regering in de steek gelaten. Pas in een relatief laat stadium, zes dagen na de verwoestende gevolgen vorige week woensdag, is van Surinaamse kant enige beweging merkbaar.

De Franse president Emmanuel Macron en koning Willem Alexander van Nederland zijn zich vrij gauw persoonlijk op de hoogte gaan stellen. Ze zijn dat staatkundigmoreel verplicht. In Suriname bleef het stil. Op zijn minst had waarnemend president Ashwin Adhin van zich kunnen laten horen. Politiek bezien is het een grove fout van de voorlichtingsdienst van de regering om de media om de oren te slaan vóór en na Irma hoe goed het op Cuba gaat met president Desi Bouterse, terwijl het internationaal nieuws beheerst werd door de situatie op Sint Maarten, waar veel Surinamers wonen. De meest aangrijpende verhalen zijn verteld om de ellende aan te geven.

De vraag kan ook gesteld worden hoe goed de keus is geweest om prioriteit te geven aan noodhulp in de vorm van onder meer levensmiddelen aan Barbuda en Sint Maarten links te laten liggen. We hebben geen enkele affiniteit met Barbuda dan als Caricom-lidland. Echter, met Sint Maarten zijn er historische banden. Waarom ook niet een gebaar gemaakt in de vorm van noodhulp? Suriname is niet vertrouwd met echte zware natuurrampen zoals orkanen, maar dat neemt niet weg dat wanneer het om grensoverschrijdende gebeurtenissen gaat in elk geval het ministerie van Buitenlandse Zaken bij de hand is en meteen ingrijpt.

De SLM geeft geen bevredigend antwoord over transport van gestrande passagiers. De onzekere situatie waarin deze mensen verkeren is groot. De SLM bekijkt de mogelijkheid om in samenwerking met Insel Air de passagiers van het eiland te halen. Van de SLM-vertegenwoordigers op Curaçao is nog niets vernomen. Dus dan gebeurt er ook niets? Ondanks de overmachtsituatie wordt een grotere slagvaardigheid verwacht, en moet een continue communicatie met de passagiers noodzakelijk zijn. De SLM treft geen blaam dat vluchten geannuleerd zijn, maarhad wel de verplichting om crisisberaad te voeren en in elk geval de communicatie constant op gang te houden. Dat zou het leed voor de gestrande passagiers enigszins verzachten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina