Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Groeiende belangstelling Nederlandse advocaten voor Suriname

Groeiende belangstelling Nederlandse advocaten voor Suriname

14/09/2017 07:21 - Wilfred Leeuwin

Surinaamse advocaten tijdens een bijeenkomst. Vanaf vorig jaar is er een toestroom van Nederlandse advocaten die toetreden tot de balie van Suriname.

Surinaamse advocaten tijdens een bijeenkomst. Vanaf vorig jaar is er een toestroom van Nederlandse advocaten die toetreden tot de balie van Suriname. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Advocaat zijn in Suriname blijkt in toenemende mate aantrekkelijk tot zelfs lucratief voor Nederlanders. Het gaat vooral om ervaren buitenlanders die na een jarenlange praktijk of na pensionering, in Suriname het beroep komen uitoefenen. Vorig jaar zijn 21 van deze Nederlandse advocaten toegetreden tot de balie in Suriname.

De deken van de Orde van Advocaten, Harish Monorath, noemt dit "best veel" op het totaal van tweehonderd Surinaamse collega's. "Ik geloof wel dat deze buitenlandse advocaten met hun ervaring een versterking en van toegevoegde waarde zijn, maar we zullen op den duur wel moeten nadenken over hoe het beroep te beschermen en het niet te laten beheersen door buitenlanders."

De advocatuur is de afgelopen jaren geconfronteerd met tal van nationale en internationale uitdagingen. Daarom denkt Monorath dat er op nationaal niveau spoedig een symposium moet worden gehouden om hierover te praten. Voor het toelaten van buitenlanders tot de advocatuur in Suriname zijn er geen restricties, zolang de mensen ingezetene zijn. Elke advocaat, van welk land dan ook, zou in Suriname het beroep mogen uitoefenen.

Hij stelt dat het niet gaat om in Suriname actieve advocaten die de Nederlandse nationaliteit bezitten. Daar zijn er al genoeg van in de advocatuur, maar om Nederlanders met een Surinaamse achtergrond die het beroep komen uitoefenen, zodra ze gepensioneerd zijn; dus na hun 65ste. "Als de toestroom uit het buitenland een trend wordt, zal dat betekenen dat jonge Surinaamse advocaten na een dure en lange studie moeilijk zullen kunnen concurreren en een carrière kunnen opbouwen. Er ontstaat dan ongelijkheid in het beroep tussen in Suriname opgeleide en buitenlandse advocaten", zegt Monorath.

De enige manier om ongelijkheid tussen lokale en buitenlandse advocaten enigszins te verhelpen en Surinaamse advocaten de gelegenheid te bieden op een evenredige manier de concurrentie aan te kunnen zou zijn het toepassen van het reciprociteitprincipe. Dat zou betekenen dat tegenover het toelaten van buitenlanders tot de balie zou moeten staan dat onder dezelfde voorwaarden Surinaamse advocaten toegang in het buitenland krijgen. Wanneer bijvoorbeeld Nederland dit zou weigeren zouden op basis daarvan ook Nederlandse advocaten geweerd kunnen worden. "Wij Surinaamse advocaten kunnen behalve in Nederland ook niet makkelijk terecht in de regio omdat die landen hun eigen markt beschermen."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina