Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Koenders wil duidelijkheid over weigering ambassadeur

Koenders wil duidelijkheid over weigering ambassadeur

14/09/2017 08:42 - Armand Snijders

Bert Koenders de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, ziet graag dat de relatie met Suriname weer wordt genormaliseerd.

Bert Koenders de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, ziet graag dat de relatie met Suriname weer wordt genormaliseerd. Foto: Villamedia  

DEN HAAG - De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, wil volgende week met zijn Surinaamse collega Yldiz Pollack-Beighle rond de tafel zitten in de hoop eindelijk te horen waarom de Surinaamse regering weigert de nieuwe ambassadeur Anne van Leeuwen toe te laten. Dat zal hij doen in de wandelgangen tijdens de jaarvergadering van de Verenigde Naties in New York.

"We hebben tot nu toe op verschillende niveaus om opheldering gevraagd, maar die niet gekregen", zei hij woensdag tijdens een openbaar debat over Suriname van de vaste Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken Koenders zegt dat hij niet wil speculeren over de reden van de weigering. "Ik weet niet waarom de Surinaamse regering dat besluit heeft genomen. Het is natuurlijk wel interessant dat de intrekking van de agrément-verlening kwam op de dag dat er een strafeis tegen de president kwam. Maar nogmaals, ik weet het niet."

De demissionaire bewindsman ziet graag dat de relatie met Suriname weer enigszins wordt genormaliseerd. Maar hij erkent dat dit niet eenvoudig zal zijn zolang Desi Bouterse president is. De verstoorde relatie is ook een sta-in-de-weg om de twaalf miljoen euro die nog resteert van de verdragsmiddelen die Suriname bij de onafhankelijkheid in 1975 toegezegd kreeg, uit te geven. Na de aanname van de Amnestiewet in 2012 werden die tegoeden tijdelijk door Nederland in de vriezer gestopt.

En die miljoenen blijven daar zolang de Amnestiewet niet van tafel is, aldus Koenders. "Maar bovendien kunnen we over de besteding van dat geld niet alleen beslissen. Het gaat om een overeenkomst tussen twee landen, dus Suriname heeft er net zoveel zeggenschap over. Echter, daarvoor moet je wel op het hoogste niveau met elkaar overleggen, dus minimaal op ambassadeursniveau", aldus Koenders.

Verschillende Kamerleden pleitten voor versoepeling of zelfs afschaffing van de visumplicht voor Surinamers die naar Nederland willen reizen. Koenders staat niet afwijzend tegenover versoepeling. De bal ligt echter bij de Surinaamse regering. "Het is niet iets waar Nederland over beslist, het is een Europese aangelegenheid, aangezien Nederland deel uitmaakt van het Schengengebied. Vanuit Suriname zal dus het verzoek bij de Europese Commissie moeten worden ingediend en dat is voor zover ik weet nog niet gebeurd."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina