Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Opbrengsten goudvondst nu al economische bestemming geven’

‘Opbrengsten goudvondst nu al economische bestemming geven’

14/09/2017 00:02 - Wilfred Leeuwin

VES-voorman Winston Ramautarsing, zegt dat bij het uitzetten van de opbrengsten uit de goudsector vooral gekeken moet worden naar hoe te investeren in sectoren die productie stimulerend zijn.

VES-voorman Winston Ramautarsing, zegt dat bij het uitzetten van de opbrengsten uit de goudsector vooral gekeken moet worden naar hoe te investeren in sectoren die productie stimulerend zijn. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De regering en politieke partijen in het parlement doen er goed aan nu al na te denken over welke economische bestemming gegeven moet worden aan toekomstige opbrengsten uit de goudsector. De vermelding van de Canadese goudmaatschappij Iamgold dat er meer dan anderhalf miljoen troy ounces goud zijn gevonden te Saramacca, is volgens voorzitter Winston Ramautarsing van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) een behoorlijke opsteker voor de regering.

"Of je van de regering houdt of niet, dit is een meevaller die extra dollars in het laatje brengt, maar wel vraagt om politieke wil en deskundigheidom deze opbrengsten goed in te zetten en te investeren." Ramautarsing schat dat de Staat op jaarbasis zo een 50 miljoen US dollar mag bijschijven op haar rekening. Hij waarschuwt echter dat de hoeveelheid goud in de grond niet oneindig is en dat, hoe buiten verwachting de vondst ook is geweest, het goud in vijf tot tien jaar op zal zijn.

De eerste waarschuwing van de VES-topman is dat de regering in de nieuwe opbrengsten vooral niet moet denken een oplossing gevonden te hebben om de sociale problemen van het land op te lossen. In een vroeg stadium zullen zowel politieke beleidsmakers als Iamgold moeten werken aan haalbare investeringsplannen om de economie stabieler te maken en naar een hoger niveau te tillen.

Hoewel besteding van de opbrengsten aan sociale voorzieningen ten stelligste wordt afgeraden is Ramautarsing zich ervan bewust dat er sociale problemen zijn die urgent opgelost moeten worden. Hij noemt onder meer de gezondheidszorg."Natuurlijk kan je het volk niet laten creperen, maar het basis uitgangspunt voor het besteden van deze opbrengsten moet altijd zijn het verbreden van de economische basis."

De VES-voorman zegt dat bij het uitzetten van de opbrengsten uit de goudsector vooral gekeken moet worden naar hoe te investeren in sectoren die productie stimulerend zijn. Het moet gaan om sectoren die op korte en lange termijn Suriname kunnen losweken van de alsmaar durende afhankelijkheid van de mijnbouw sector. De VES zal in november in een conferentie met nationale en internationale sprekers vaststellen welke sectoren daadwerkelijk behoren tot de prioriteitssectoren om duurzaam de economie op te bouwen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina