Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Generaal pardon ‘ondoordacht’

Generaal pardon ‘ondoordacht’

20/09/2017 00:03 - Ivan Cairo

Generaal pardon ‘ondoordacht’

 

PARAMARIBO - Het besluit van de regering om illegalen een generaal pardon te geven is “niet doordacht”. De beslissing is genomen omdat de regering geen geld heeft en omdat zij mogelijke financiering is misgelopen van projecten die te maken hebben met bestrijding van mensenhandel. Dit stelt de buitenparlementaire oppositiepartij DA’91.

Ze roept de regering op "dit besluit te herzien en niet voort te gaan met een handeling die slechts bevestigend is voor zwak beleid en niet bevorderlijk voor de internationale rechtsorde". Vanaf vandaag kunnen illegalen zich voor het eerst registreren om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning, in een speciaal ingerichte ruimte in het Surpostgebouw aan het Kerkplein.

Aan het "generaal pardon" hangt een fiks prijskaartje: illegalen uit Zuid-Amerika en de regio moeten zeshonderd US dollar neertellen en vreemdelingen uit de rest van de wereld maar liefst drieduizend US dollar. DA'91 noemt het opmerkelijk dat de regering deze "vrij hoge bedragen" vraagt.

De vraag rijst of dit wel in het belang van de samenleving is en of dat past in "onze visie over buitenland- en immigratiepolitiek", stelt partijraadsvoorzitter Sunil Oemrawsingh. Het idee van de regering om illegalen toestemming te geven om twee jaar in Suriname te verblijven omdat dit mensenhandel zal helpen voorkomen en slachtoffers zichtbaar zal maken, roept bedenkingen op, vindt Oemrawsingh.

DA'91 vindt dat de eigen verantwoordelijkheid van autoriteiten er altijd toe zou moeten leiden dat het imago van Suriname beschermd wordt. Ook moet alles worden gedaan om illegaliteit in elke vorm uit te bannen. De partij constateert dat Suriname pas tot actie overgaat na kritiek, zoals eerder dit jaar in het Mensenhandelrapport 2017 van de Verenigde Staten van Amerika.

Volgens dat rapport voldoet het land niet volledig aan de minimale normen om mensenhandel aan te pakken. DA'91 meent dat beleid moet worden gemaakt op basis van Surinames eigen waardigheid, verantwoordelijkheid en ontwikkelingsvisie en niet als reactie op kritiek. 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina