Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nog geen stormloop generaal pardon illegalen

Nog geen stormloop generaal pardon illegalen

21/09/2017 12:47 - Eliézer Pross

Nog geen stormloop generaal pardon illegalen

 

PARAMARIBO - De eerste registratiedag van het ‘generaal pardon’ aan illegale buitenlanders gisteren is vrij rustig verlopen. “Het is in elk geval niet de enorme drukte die wij zagen bij de registratie voor de Basiszorgverzekering”, zegt Rachelle Groenveld, onderdirecteur Vreemdelingenzaken van Justitie en Politie (Juspol). “Er was in de ochtend wel een korte rij, maar de meeste mensen zijn voor informatie langsgekomen”, zegt Groenveld in gesprek met de krant.

De hele ochtend was er een constante aanloop van mensen die zich aanmeldden voor informatie. "Wij hebben wel één aanvraag behandeld van iemand die volledig heeft betaald. Zijn stukken zullen verwerkt worden." 

De operatie is groots opgezet in het Surpostgebouw aan het Kerkplein met vier tot vijf loketten waar buitenlanders in diverse talen geholpen kunnen worden. Het Nationaal Informatie Instituut (NII) maakte gisteren bekend dat medewerkers speciaal voor dit project zijn aangetrokken. "Ze zijn drie dagen getraind in een aantal vaardigheden die betrekking hebben op de taken en werkzaamheden. Zaken als klantvriendelijkheid, stressbestendigheid en hoe om te gaan met corruptie kwamen aan de orde." 

Mensen die in aanmerking willen komen voor een verblijfsstatus de komende twee jaar zullen diep in de buidel moeten tasten: zeshonderd US dollar voor vreemdelingen uit het Caribisch Gebied en Zuid-Amerika en drieduizend US dollar voor de rest van de wereld. "Een aantal mensen die zijn langsgekomen hebben meer tijd nodig om het geld te verzamelen. Wij staan in contact met zeker één grote onderneming die meer dan honderd buitenlanders in dienst heeft die in aanmerking komen voor het generaal pardon." 

Die groep wordt in de gelegenheid gesteld om over een periode van tien maanden te voldoen aan de betaling voor twee jaar verblijf "omdat de werkgever garant staat".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina