Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Pengel tevreden over impact 'Anti-tabakswet'

Pengel tevreden over impact 'Anti-tabakswet'

04/10/2017 07:01 - Wilfred Leeuwin

Pengel tevreden over impact 'Anti-tabakswet

 

PARAMARIBO - De ministeries van Volksgezondheid in de Noord-Amerikaanse regio willen de komende vijf jaar de tabaksbeheersing versterken. Het gaat om maatregelen die de Wereldgezondheidsorganisatie het meest effectief vindt bij het beheersen van de rookepidemie en het voorkomen van bijbehorende ziektes.

Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid spreekt van een nobel streven en van een verplichting die de landen met elkaar aangaan voor de volksgezondheid. Zelf is hij tevreden met het effect dat de 'anti-tabakswet' heeft gehad in Suriname sinds de invoering in 2013.

Pengel zegt dat twee van de drie doelen die verbonden zijn aan onze tabakswet zijn gehaald. Het gaat om aangepaste wetgeving en een aangepaste verpakking met een duidelijke waarschuwing dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Aan het derde doel, namelijk het verhogen van de accijnzen en hogere belasting op tabak en alcohol zal pas volgend jaar gewerkt worden.

De bewindsman zegt zich er wel van bewust te zijn dat het duurder maken van tabaksproducten en verhoging van accijnzen een negatieve uitwerking heeft in de vorm van enorm toegenomen smokkel van sigaretten. "Je ziet die illegale sigaretten steeds meer in omloop. Er moet dus worden nagegaan hoe hiertegen kan worden opgetreden."

Bij de verhoogde voorlichting over de gevaren van roken, onder andere vroege sterfte, zal men zich vooral richten op jongeren. De tekst op de verpakking zal vanaf volgend jaar in het Nederlands zijn. Na de invoering van de Tabakswet hebben de handel en de horeca sector zich grotendeels eraan gehouden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen