Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Anoesa’: een muzikale en culinaire ode aan marronvoorouders

‘Anoesa’: Een muzikale en culinaire ode

05/10/2017 19:08 - Donovan Mijnals

‘Anoesa’: Een muzikale en culinaire ode

Bassist Jason Eduwaiti (rechts), hier met toetsenist Ivan Ritfeld, tijdens de galavoorstelling van het Conservatorium van Suriname. Samen met Courtyard by Marriott presenteert hij op 9 oktober een ode aan de marronvoorouders. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “Elke 10 oktober sta ik erbij stil: ‘den s’ma ben tyari deki ati yèrè’”, vertelt Jason Eduwaiti. De muzikant staat in deze periode nog meer dan anders stil bij zijn roots. Hij behoort tot de Saamaka, één van de stammen waarvan voorouders tijdens de slaventijd de bossen in vluchtten om aan de onmenselijke behandeling van de toenmalige kolonisator te ontkomen. “De slavernij in Suriname heeft officieel ongeveer vierhonderd jaar geduurd, maar wij hebben niet die vier eeuwen daarvan meegemaakt.”

In zijn muziek komen zijn roots al ontzettend tot uiting, maar voor deze gelegenheid is er een extra element aan toegevoegd. Aan de vooravond van Marrondag presenteert de bassist samen met Courtyard by Marriott 'Anoesa', een culinair event waarbij Eduwaiti samen met de kok Rovino Sampi een ode brengt aan hun gezamenlijke voorouders. De muzikant zegt dat op deze wijze de marrontradities zowel op de tong als in het oor zullen liggen. Het evenement is tegelijkertijd een lofuiting aan Anoesa, de oma van Sampi die hem de kennis van de marrongerechten bijbracht.

Het is pas de tweede maal dat Eduwaiti weer de schijnwerpers opzoekt, sinds hij negen maanden geleden besloot zich terug te trekken om zich adequaat te concentreren op zijn afstuderen aan het Conservatorium van Suriname. Ondertussen is hij na die negen maanden cum laude 'bevallen' en is het tijd om het 'kindje' aan de wereld te presenteren. "Beetje bij beetje ben ik begonnen om de plekken waar ik eerder al mee had samengewerkt weer op te zoeken."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina