Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Buikriem nog strak houden

COMMENTAAR: Buikriem nog strak houden

05/10/2017 12:00

COMMENTAAR: Buikriem nog strak houden

 

PARAMARIBO - WAARNEMEND PRESIDENT ASHWIN Adhin heeft tijdens de jaarrede met groot enthousiasme de vondst van olie- en goudbronnen bekendgemaakt. Knap gedaan om er sier mee te maken in een tijd waarin het geloof in de Surinaamse munt teruggebracht moet worden. De voorzitters van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten zijn gematigd geestdriftig.

Bryan Renten (VSB) adviseert de buikriem nog strak te houden. Wilgo Bilkerdijk (ASFA) gaat veel verder. Hij beveelt aan olie en goud niet zodanig te omarmen en onze toekomst er weer aan op te hangen, terwijl juist de agrarische sector en toerisme niet hoog op de agenda worden gezet.

Als het van sommige beleidsmakers afhangt wordt de kas nu al 'geplunderd', in afwachting van een voorspelling die nog in de grond ligt. Wie niet volhoudt de tering naar de nering te zetten loopt een groot risico dat als de droom geen werkelijkheid wordt, hij met de gebakken peren zit. 

De constatering heeft niets van doen met doemdenken, maar een nuchtere kijk op de voorspellingen waar met argusogen naar wordt gekeken. Want de overheid kennende moet eerst voldoende garantie worden gegeven dat de middelen, verkregen uit de meeropbrengsten, hoge prioriteit krijgen en gericht zijn op puur volksbelang. 

Het keerpunt van de crisis zal in 2018 merkbaar zijn en een lichte groei van 0,5 procent wordt verwacht, meent Adhin. De regering heeft er een slechte gewoonte van gemaakt telkens een jaartal te noemen waarop de kentering komt. Als het jaartal daar is, komt de verwachting niet uit. Dat komt omdat de hoop is gebaseerd op drijfzand. 

Hetzelfde lot ondergaan al die gepresenteerde jaarplannen. Men moet eens de moeite nemen om het Stabilisatie- en Herstelprogramma 2016-2018, het Jaarplan 2017 en het Ontwikkelingsplan 2017-2021 naast elkaar te leggen en conclusies te trekken. Ze zijn wollig, ademen een geest van verarming en beloften uit die niet zijn of zullen worden gerealiseerd.

Begrotingen geven een vertekend beeld. Zolang daar 'lucht' in zit door geleende bedragen wordt geen waarheidsgetrouw beeld gegeven. Trouwens: dat beeld bevestigt Gillmore Hoefdraad van Financiën. De minister laat vaak doorschemeren dat geld geen probleem is. Maar hoe rijmt hij het dat personen die diensten hebben verricht voor de overheid niet worden betaald? Hij geeft toe dat als hij niet strak de hand op de portemonnee houdt, het geld over drie tot vier maanden op is.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina