Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Indonesische RK-missie versterkt bisdom Paramaribo

Indonesische rooms-katholieke missie versterkt bisdom Paramaribo

05/10/2017 16:09 - Audry Wajwakana

Indonesische rooms-katholieke missie versterkt bisdom Paramaribo

V.l.n.r: Pater Fransiskus met de zusters Susana, Christine en Odilia. Foto: Audry Wajwakana  

PARAMARIBO - Het Rooms Katholiek Bisdom Paramaribo is voor drie tot vijf jaar versterkt met een missie uit Indonesië. Pater Fransiskus Mistrianto, Maria Christine Kristianingsih, zuster Maria Odilia Fricillia en zuster Maria Susana Susmiarti zijn op uitnodiging van bisschop Karel Choennie in Suriname om pastoraal werk te doen. Het is de eerste buitenlandse missie voor het viertal, dat lid is van de Congregatie voor de Missie, beter bekend als de Vincentianen.

Volgens de volkstelling van 2012 telt Suriname meer dan honderdduizend katholieken. "Echter, als je naar de verschillende parochies kijkt, merk je daar niet veel van. Met onze missie hopen we katholieken weer terug naar de kerk te krijgen om actief deel te nemen aan de kerkactiviteiten die georganiseerd worden", zegt priester Fransiskus.

Hij is de geestelijke bewaker van de Fatimaparochie en heeft nog vier andere parochies onder zijn beheer, in Lelydorp, Welgedacht A, het Reebergproject en Copieweg. In Wanica wonen veel Javanen. Hoewel hij niet speciaal voor de Javaanse gemeenschap is gekomen, is hij blij met de belangstelling vanuit die richting.

"In Lelydorp, Welgedacht en Copieweg hebben we de afgelopen maand de eucharistieviering in het Javaans gedaan, omdat er een groot verlangen hiernaar was. We hebben besloten om dit één keer in de maand te doen", zegt de geestelijke, die sinds juni in Suriname is.

De nonnen arriveerden hier drie maanden eerder. Moeder-overste Susana: "Surinamers hebben weinig belangstelling om priester of non te worden. En als die belangstelling er is, dan is er weinig informatie beschikbaar om ze over de streep te halen. Ik ben door drie dames benaderd die interesse hebben om non te worden", zegt ze.

De missie geeft invulling aan het pastoraal werk. Zuster Christine is ook radiograaf; zij zet zich ook in op de afdeling Radiologie van het Sint Vincentius Ziekenhuis. Zij zegt dat ze goed is ontvangen door de patiënten en medewerkers.

Toch vinden enkelen het vreemd om haar in nonnengewaad door de ziekenzalen te zien lopen. "Zo merk je dat het beeld van zuster zijn zo een beetje is verdwenen. Ik ben weleens gevraagd of ik een moslim ben", lacht ze. Geduldig legt ze dan uit wie ze is en wat ze precies in Suriname is komen doen.

Moeder-overste Susana is econoom en levert haar bijdrage in het bejaardentehuis Majella. Zuster Odilia is van huis uit vroedvrouw, maar doet voorlopig alleen pastoraal werk.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina