Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Belastingdoelen kleinschalige goudsector niet gehaald

Belastingdoelen kleinschalige goudsector niet gehaald

06/10/2017 10:04 - Ivan Cairo

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën Foto: dWT  

PARAMARIBO - Het eerder door de regering gestelde doel om belastinginkomsten uit de kleinschalige goudmijnbouw aanzienlijk te verhogen, is tot nu toe niet gehaald. De voorbereidingen om dit alsnog te bereiken zijn zo goed als rond. De basis is gelegd zodat de fiscus gerichter kan werken om in deze sector belasting te innen. Er is reeds een model uitgewerkt, zegt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.

Het wachten is op een geschikt moment om naar het binnenland te gaan en daar de infrastructuur op te zetten zodat gouddelvers daar ook aan hun belastingverplichtingen kunnen voldoen. De commissie Ordening Goudsector Suriname (OGS) heeft de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld bij het ordenen van de sector en het tegengaan van illegale operaties. Enige tijd geleden zijn de royalty's verhoogd en de overheid heeft daardoor al extra inkomsten.

"De goudsector had een enorme klap gehad door de crisis, maar nu zijn we gereed om richting kleinschalige mijnbouw te gaan om met een goed model de belastingen die de Staat toekomen te kunnen innen", zegt de minister. Hij noemt de vooruitzichten in deze sector goed. De export is toegenomen en er zijn minder conflicten met porknokkers dan voorheen. Intussen worden de hervormingsmaatregelen bij de Belastingdienst onverkort voortgezet.

Een van de meest belangrijke componenten is de introductie van de belasting toegevoegde waarde (btw). Volgens de bewindsman wordt hiervoor alles al in gereedheid gebracht. Zo zullen maatregelen worden voortgezet om de inning efficiënter te maken. De bestanden worden verder opgeschoond en de belastinginning wordt klantvriendelijker gemaakt.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina