Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Staatsolie langzaam overeind

COMMENTAAR: Staatsolie langzaam overeind

06/10/2017 12:00

COMMENTAAR: Staatsolie langzaam overeind

 

DALING VAN DE OLIEPRIJS op de wereldmarkt is er de oorzaak van dat Staatsolie het helpen lenigen van sociale noden op een laag pitje heeft gezet. Maar nu de prijzen aantrekken kan het bedrijf beter voldoen aan zijn maatschappelijke plicht. Waarnemend president Ashwin Adhin had natuurlijk voorkennis dat het beter gaat met Staatsolie en dat dit bedrijf iets losser zal zijn met het sponsoren van projecten. Mogelijk dat hij daarom in zijn jaarrede een beroep op andere staatsbedrijven heeft gedaan om hun maatschappelijke plicht na te komen. Hopelijk zal, nu het iets beter gaat met Staatsolie, het sportfonds dat dit bedrijf had opgezet, zal herleven.

Staatsolie heeft een voorzichtig begin gemaakt met meer te doen aan en voor gemeenschapsprojecten. Ze is begonnen met de waterhuishouding in het district Saramacca, waar rijst- en groenteboeren door wateroverlast verlies lijden. De nadruk valt op Saramacca waar duurzame ontwikkelingsprojecten van de grond worden getild en het is de bakermat van Staatsolie.

De projecten in Saramacca zijn niet zweverig zoals vaker gelezen in de jaarrede. Het bedrijf voegt de daad bij het woord en dat geeft vertrouwen. Anders is het met de olieboring. Staatsolie-directielid Wim Dwarkasing ondersteunt het enthousiasme van de waarnemend president over mogelijke olievondsten in het zeegebied. Algemeen oordeel is dat het enthousiasme even wordt getemperd totdat de boringen die binnenkort door Tullow Oil gedaan zijn in het hart van Surinames diepzeewateren, daadwerkelijke resultaten hebben aangetoond.

De Staatsolie-baas baseert het vooruitzicht van olie op het feit dat de buitenlandse maatschappijen die grote olievondsten hebben gedaan langs de kust van Afrika, Frans-Guyana en Guyana, ook in Suriname zijn. Volgens Dwarkasing zijn ze hier en doen zij de voorspelling op de voorkennis. Daar scoort hij een punt mee, maar in het verleden zijn boringen verricht die niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd, althans dat wordt beweerd.

In het eerste kwartaal dit jaar heeft het Amerikaanse bedrijf Apache in samenwerking met het Spaanse Apsa en Petronas uit Maleisië de Kolibri-1 bron in Blok 53 niet-commercieel verklaard. De kaarten liggen nu anders, omdat in ons buurland bijzondere olievondsten zijn gedaan. Het gesteente waarin de olie voorkomt is hetzelfde als in Suriname. Overigens blijven de oliesuccessen in het buurland zich aandienen, want vorige week is opnieuw een bijzondere vondst gedaan. Dat zal ongetwijfeld de hoop bij Staatsolie nog meer doen leven.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina