Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gros leerkrachten blijft weg bij stille loop

Gros leerkrachten blijft weg bij stille loop

06/10/2017 09:05 - Naomi Hoever

Gros leerkrachten blijft weg bij stille loop

Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Gesluierd van kop tot teen, in het zwart gekleed en met tape op haar mond loopt een vrouw donderdag in de voorlinie van de stille loop van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS). In haar hand houdt zij een kartonnen bord met een witte cirkel in de vorm van een krans, met de tekst 'RIP Rechtstaat Suriname'.

"Ik ben het niet eens met de wijze waarop leerkrachten behandeld worden", zegt Sandra Dunker, leerkracht op een basisschool. Zij zegt dat het beter moet gaan met de leerkracht. "De minister moet gehoor geven aan onze noden. Wij moeten heel veel in onze zak gaan om les te kunnen verzorgen. De methodes worden constant vernieuwd en wij moeten daarmee dealen terwijl het aanschouwelijk materiaal ontbreekt", beklaagt Dunker zich.

"We gaan met de stille loop de overheid duidelijk maken dat het onderwijs en de leerkrachten in een diep dal zijn", zei Wilgo Valies voor aanvang van de protestloop gisteren op 'World Teachers Day'. Rita Lemmers, leerkracht op een voj-school, zegt dat zij meeloopt omdat het niet goed gaat in het onderwijs.

"Men investeert te weinig in het onderwijs. Het draait niet alleen om de herwaardering. Het kan nooit zo zijn dat de slagingspercentages van het mulo lager zijn dan 50 procent." Lemmers zegt dat leerkrachten iets moeten laten zien. Maar zij ziet de opkomst niet als een krachtig signaal. "Achteraf wordt er wel geklaagd, maar als het erop aankomt om je stem te laten horen laten zij het afweten", vult collega Henri Tjong Ayong aan.

Lemmers denkt dat de leerkrachten zijn weggebleven uit vrees voor rancune. "Er is heel veel gebeurd de afgelopen tijd. Mensen zijn ontslagen, ze zijn aangemaand of gemuteerd", zegt Tjong Ayong verder. Hij zegt dat er een angstcultuur wordt gekweekt."Ik sta onbevreesd hier en dat doe ik al vanaf 1980. Als ze me weg willen sturen moeten ze dat maar doen", zegt Tjong Ayong onomwonden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen