Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vijfde grote olievondst bij Guyana

Vijfde grote olievondst bij Guyana

06/10/2017 11:05

Vijfde grote olievondst bij Guyana

Foto: www.corporate.exxonmobil.com  

PARAMARIBO - Voor de kust van Guyana is de vijfde grote aardolievondst binnen relatief korte tijd gedaan door multinational ExxonMobil. Het boorgat bij de Turbot-1-bron ligt in de Stabroek-concessie in diepzeegebied waar er eerder al vier succesvolle proefboringen werden verricht. Bij de jongste proefboring, die op 14 augustus begon, stuitte men op een ruim 23 meter diep reservoir van hoogwaardige oliehoudende zandsteen. Op 29 september werd tot 5,6 kilometer geboord in een waterdiepte van ongeveer 1,8 kilometer.

"De resultaten van deze laatste bron tonen opnieuw het enorme potentieel dat we zien bij onze exploratieactiviteiten voor de kust", zegt Steve Greenlee, directeur van ExxonMobil Exploration Company. Samen met partners evalueert het bedrijf de mogelijkheden in de Stabroek-concessie. ExxonMobil heeft een belang van 45 procent in de concessie die ruim 26.800 vierkante kilometer groot is. Hess Guyana Exploration heeft 30 procent en CNOOC Nexen Petroleum Guyana Limited 25 procent.

Verwacht wordt dat ook in Surinaamse wateren binnen niet al te lange tijd commercieel winbare aardoliereserves worden gevonden. In het zeegebied is reeds het voorkomen van aardolie aangetoond, maar nog niet in economisch exploiteerbare hoeveelheden. Eerder zei Staatsolie-directeur Rudolf Elias dat het om hetzelfde soort gesteente gaat als in Guyana. Het is daarom meer dan logisch dat ook in het Surinaamse zeegebied grote olievoorraden voorkomen. Deze maand doen Staatsolie en haar partners een proefboring in Surinaamse wateren, niet ver van de plek in Guyanese wateren waar ExxonMobil olie heeft gevonden.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina