Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wayanadorp Apetina koopt vliegtuig

Wayanadorp Apetina koopt vliegtuig

06/10/2017 06:03 - Gilliamo Orban

Wayanadorp Apetina koopt vliegtuig

Foto: dWT  

PARAMARIBO - Het inheemse Wayanadorp Apetina in Zuidoost-Suriname onderscheidt zich in elk geval in één opzicht van alle andere dorpen: het heeft een eigen vliegtuig. De Cessna is gekocht door Stichting Kuluwayak Apetina. “We hebben dit toestel erg hard nodig voor de verdere ontwikkeling van het dorp”, zegt Samo Schelts, voorzitter van de stichting, tegen de Ware Tijd.

Hij benadrukt dat het vliegtuig niet alleen bestemd is voor Apetina, maar ook voor andere Wayanadorpen en Triogemeenschappen. Veel van deze dorpen zijn via de rivier bereikbaar, maar een reis kan dagen duren. Met het vliegtuig gaat het veel sneller. 

"We kunnen het vliegtuig alvast inzetten voor het vervoeren van leerkrachten en goederen en voor benodigdheden voor het uitvoeren van projecten. Als we een project doen, gaat zeker zestig procent van de kosten naar vliegtransport", zegt Schelts. 

De stichting kon het toestel kopen met ondere andere donorgelden van diverse organisaties. Er zal samen met de vliegschool Vortex Aviation een beheerstructuur worden opgezet. Thans worden drie jonge mannen van Apetina opgeleid tot piloot.

Het toestel zal op 12 oktober gepresenteerd worden aan granman Aptuk Noewahe van de Wayana's. Op die dag bestaat de stichting vijftien jaar en de lagere school tien jaar. De stichting heeft bij de oprichting van de school een belangrijke rol gespeeld.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina