Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Het is geen moment te vroeg’

‘Het is geen moment te vroeg’

07/10/2017 00:02 - Van onze redactie

Minister Patrick Pengel opende vrijdag het nieuwe gebouw waar de medewerkers van het malariaprogramma zijn ondergebracht.

Minister Patrick Pengel opende vrijdag het nieuwe gebouw waar de medewerkers van het malariaprogramma zijn ondergebracht. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Suriname mag trots zijn dat het dichtbij uitbanning van malaria is, terwijl hier nog geen vijftien jaar geleden het hoogste cijfer van de Amerika’s werd genoteerd. Het streven is om Suriname in 2020 volledig malariavrij te maken. Dit moet bereikt worden door gratis toegang te verlenen tot dienstverlening voor bestrijding.

Dit staat in het National Malaria Eliminatie Strategisch Plan 2018-2022 dat vrijdag samen met bijbehorende opmerkingen over bestrijding is ondertekend. Het document is vervolgens aan minister Patrick Pengel van Volksgezondheid aangeboden, waarmee ook het plan officieel werd vrijgegeven. Deze ceremonie was onderdeel van een tweedaags programma waarbij het plan is opgesteld door belanghebbenden uit de gezondheidssector in Suriname en het buitenland.

Zo'n vijftien jaar geleden was malaria een groot probleem in Suriname; in 2001 waren er twaalfduizend geregistreerde gevallen. Met enorme inspanningen van de overheid, nationale en internationale partners is er via een nationaal programma een project opgezet om het aantal gevallen in Suriname te doen dalen.

Dit is gelukt want vandaag de dag is het een daling naar onder de honderd en staat Suriname bekend als "een van onze beste voorbeelden". Dit zei Marcos Espinal van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, een werkarm van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Hoewel het aantal gevallen aanmerkelijk is gedaald, liggen andere gevaren op de loer. Het blijkt dat de malariaparasiet wereldwijd bezig is zich zodanig te ontwikkelen, dat hij immuun, dus niet meer gevoelig is voor de beschikbare medicijnen. Dat wil zeggen dat als malaria mocht terugkomen in Suriname, succesvolle bestrijding is uitgesloten.

De ziekte komt tegenwoordig niet meer voor in de dorpen maar vooral in afgelegen goudwinningsgebieden. Ook is er door de trek van goudzoekers een enorme import van malariagevallen uit Frans-Guyana. Het is daarom belangrijk dat Suriname en dit buurland samenwerken aan de volledige eliminatie van malaria in ons binnenland.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina