Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • IOL zal integreren in universiteit

Integratie IOL in universiteit vastgelegd in herwaarderingsbesluit

07/10/2017 09:35 - Naomi Hoever

Het IOL beschikt sinds vrijdag over een nieuwe vleugel.

Het IOL beschikt sinds vrijdag over een nieuwe vleugel.  

PARAMARIBO - De integratie van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) in de Anton de Kom Universiteit (Adek) is nu definitief vastgelegd in het Herwaarderingsbesluit. Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zei vrijdag dat het ministerie bekijkt hoe het lerareninstituut zal worden geïntegreerd in de universiteit. Hij beloofde dat bij dit proces geen structuren kapotgeslagen zullen worden.

De bewindsman ziet deze stap als verdere professionele educatie voor leerkrachten in de toekomst. Op dit moment leidt het IOL op tot MO-A en MO-B en bij sommige opleidingen kan nu al een bachelorgraad worden behaald. Wil het instituut ook opleiden tot de mastergraad, dan zal het moeten toetreden tot de universiteit, zegt Peneux. "Er moet nog gekeken worden of het instituut een faculteit wordt van Adek of wordt geïncorporeerd. Het pedagogische en didactische zal niet verloren gaan."

De minister zegt dat hij als een product van het instituut precies weet hoe hij de doorstart moet maken. "Personeel, u hoeft niet te vrezen." De bewindsman noemt accreditatie van de opleidingen onvermijdelijk. Hij voegt eraan toe dat de opleidingen Nederlands, Wiskunde, Natuurkunde en Scheikunde niet onderdoen voor opleidingen in de regio. Het baart hem zorgen dat maar drie procent van het land tot hoger kader behoort, tegenover dertig tot veertig procent middenkader. De meeste mensen behoren tot het lager kader.

De directeur van het IOL, Marcia Dankerlui, kijkt uit naar de transformatie. Ze zegt dat er al een besluit is dat slechts uitgevoerd moet worden. Ze verduidelijkt dat leerkrachten niet tegen de transformatie waren, maar er moeite mee hadden dat ze eerder niet op de hoogte waren.

Dit alles kwam vrijdag naar voren bij de oplevering van een vleugel met veertien lokalen en een kantoor- en toiletruimte. De bouwwerkzaamheden begonnen in 2014. Het gaat om een investering van SRD 1,2 miljoen, waarvan SRD 830.000 uit de kas van het IOL zelf komt. Staatsolie heeft SRD 372.000 bijgedragen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina