Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Surmac begint verkorte mbo-opleiding zwaar materiaal

Surmac begint verkorte mbo-opleiding zwaar materiaal

07/10/2017 03:22 - Wilfred Leeuwin

Avriëlle Cicilson, trainingscoördinator van Surmac, en minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur brengen een toost uit bij de opening van het Surmac Education Center.

Avriëlle Cicilson, trainingscoördinator van Surmac, en minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur brengen een toost uit bij de opening van het Surmac Education Center. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Deze maand begint de eerste ‘post-mbo-opleiding’ voor zwaar materieel in Suriname, speciaal voor operators en technici van zwaar materieel zoals Caterpillar. Surmac, dat al bijna zestig jaar in Suriname is, heeft deze opleiding van vier maanden opgezet om te voldoen aan de grote vraag naar technici die op een deskundige manier met zwaar materieel weten om te gaan.

Tijdens de introductie van de opleiding, vrijdag in het Surmac-gebouw aan de Slangenhoutstraat, is ook het Surmac Education Center geopend door minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De bewindsman zei dat er in ons land al soortgelijke opleidingen zijn. De opleiding van Surmac is echter de eerste verkorte opleiding die meteen inspeelt op de praktijk.

In Suriname schijnen vooral multinationals en bedrijven in het binnenland een enorme behoefte te hebben aan goed opgeleide technici om de machines te repareren. Personen die succesvol de opleiding afronden, krijgen een internationaal certificaat. "Dit betekent dat zij meteen inzetbaar zijn in het buitenland. Daarvoor verleent het ministerie de erkenning", zegt Peneux.

Het is volgens hem de bedoeling om de opleiding op te nemen in het Surinaams onderwijs, zodat het programma kan worden gevolgd door mensen met een lagere technische scholing en mensen die een middelbare technische opleiding niet hebben afgerond.

Peneux zegt dat dit soort opleidingen niet alleen tegemoetkomt aan de gedachte van de regering voor versneld en praktisch onderwijs, maar ook een antwoord geeft op het probleem van drop-outs. De bewindsman zegt dat bekeken moet worden hoe dit initiatief van Surmac verder kan worden uitgebreid naar andere opleidingen, vooral in de technische richting.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina