Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rellen in Kenia op verkiezingsdag

Rellen in Kenia op verkiezingsdag

26/10/2017 10:22

Rellen in Kenia op verkiezingsdag

Ongeregeldheden in Kenia op verkiezingsdag. Foto: ANP  

KISUMU - De Keniaanse politie heeft donderdag in de stad Kisumu schoten in de lucht afgevuurd bij een protest van aanhangers van de oppositieleider Raila Odinga. Daarbij zou zeker één dode zijn gevallen. Ten minste drie personen raakten gewond. De oppositiepartijen boycotten de presidentsverkiezingen die donderdag worden gehouden.

Aanhangers van oppositieleider Odinga gooiden met stenen naar de politie, die traangas en waterkanonnen inzetten om de demonstranten in toom te houden. Het dodelijke slachtoffer en de gewonden zouden zijn gevallen door geweerschoten. In Kisumu zouden weinig tot geen stemlokalen open zijn. Ook in delen van de hoofdstad Nairobi was het onrustig, en zette de politie traangas in om de orde te herstellen.

"Ik adviseer Kenianen die waarde hechten aan democratie en gerechtigheid om weg te blijven bij stemlokalen", zei oppositieleider Odinga donderdag. Hij riep zijn aanhangers op om niet de confrontatie te zoeken met de politie. Odinga verloor de verkiezing in augustus van zittend president Uhuru Kenyatta, die 1,4 miljoen stemmen m eer kreeg dan zijn aartsrivaal.

De oppositieleider legde zich er niet bij neer en stapte naar het hooggerechtshof. Die oordeelde dat de stembusgang overgedaan moest worden vanwege onregelmatigheden. Naar verwachting wint Kenyatta met gemak de verkiezingen.

Kenianen vrezen voor meer geweld tijdens de verkiezingen. Tien jaar geleden kwamen 1.200 mensen om het leven tijdens een omstreden stemgang. Uit angst heeft een groot deel van het personeel van stemlokalen de benen genomen. Bij een grote stemlocatie in Kisumu kwamen slechts 19 van de vierhonderd personeelsleden opdagen. Nu.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina