Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Delfts blauw stelletje zoent op z’n Surinaams

Delfts blauw stelletje zoent op z’n Surinaams

27/10/2017 10:05

Delfts blauw stelletje zoent op z’n Surinaams

Foto: Gabriela Bustamante  

DEN HAAG - Toeristen kunnen binnenkort in de Nederlandse souvenirwinkels een Delfts blauw zoenend stelletje met een Surinaams uiterlijk en klederdracht kopen. Internationale studenten van de Haagse Hogeschool hebben oer-Hollandse symbolen overgoten met een multicultureel sausje.

"De studenten nemen vaak een cadeautje mee naar hun vaderland'', vertelt onderzoeker Anja Overdiek van de Haagse Hogeschool. "Ze vonden dat de huidige souvenirs niet representatief zijn voor Nederland. Dus besloten ze een van de bekendste symbolen, het kussende paartje, een beetje aan te passen.''

Het leidde tot een serie variaties op het klassieke thema. "Zo zijn er paartjes met Marokkaanse, Surinaamse en Hindostaanse klederdracht. Ook hebben we paartjes die uit twee vrouwen of twee mannen bestaan. Kortom, helemaal aangepast aan deze tijd."

De studenten namen ook de stroopwafel onderhanden. "Samen met een Rotterdamse stroopwafelbakker heeft een studente uit Ecuador het traditionele recept wat aangepast. Er is een Turkse, Indonesische en Surinaamse versie. Met name de Turkse stroopwafel, met peper, is echt verrukkelijk.''

De producten zijn deze week gepresenteerd op de Dutch Design Week in Eindhoven. "Het was hartstikke druk bij onze stand. Met name allerlei ambassades wilden ze graag hebben. Maar ze zijn nog niet te koop. Maar dikke kans dat ze in de toekomst ook gewoon in de winkel te verkrijgen zijn. De eerste retailbedrijven hebben zich al gemeld."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina