Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Goudwinning bedreigt imago Suriname’

‘Goudwinning bedreigt imago Suriname’

03/11/2017 09:04 - Wilfred Leeuwin

Rudi van Kanten heeft bij het uitspreken van de traditionele diesrede gesteld dat de Anton de Kom Universiteit een voorhoederol kan spelen bij het duurzaam gebruik van het regenwoud.

Rudi van Kanten heeft bij het uitspreken van de traditionele diesrede gesteld dat de Anton de Kom Universiteit een voorhoederol kan spelen bij het duurzaam gebruik van het regenwoud. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Als niet snel alternatieve economische voorzieningen worden getroffen voor de goudmijnbouw, dreigt Suriname het imago als bosrijkste land ter wereld te verliezen. “Mijnbouw is destructie-evidenter”, zei dr. Rudi van Kanten woensdagavond in de Centrumkerk, de aula van de universiteit van Suriname. Daar sprak hij de traditionele diesrede uit bij de opening van een nieuw universitair jaar met een onderwerp dat van wetenschappelijk en of maatschappelijk belang is.

Eerder heeft in de mijnbouwsector een behoorlijke vervuiling plaatsgevonden door het opslaan van chemicaliën en zonder adequaat herstel van uitgemijnde gebieden. Andere vormen van mijnbouw zoals zandafgravingen en steenslagwinning hebben ook bijgedragen aan de aantasting van ecosystemen. Maar de grootste boosdoener is de goudmijnbouw en vooral de kleinschalige mijnbouw, die resulteert in een serie ongewenste handelingen voor de natuur.

Het omleggen van kreken en het vervuilen van deze waterwegen en rivieren heeft effect op mensen, planten en dieren. De geluidsoverlast zorgt ervoor dat dieren uit de gebieden wegtrekken. Dit kan, in combinatie met overbejaging, ook resulteren in het 'Empty forest'-syndroom. Daarbij ziet men wel bos, maar eigenlijk is de samenstelling ervan veranderd en komt er veel minder biodiversiteit voor dan oorspronkelijk het geval was. De ongecontroleerde goudmijnbouw brengt ook sociale misstanden met zich mee, zoals een onaantrekkelijk leefmilieu en geweldsdelicten.

De wetenschapper heeft in de 'diesrede' vijf noodzakelijke maatregelen besproken als condities voor een goed bosbeheer om het bos duurzaam te ontwikkelen. Het gaat er allereerst om dat Suriname een milieuwet heeft. Er ligt al vijftien jaar een concept, maar om onder andere politieke redenen wordt die niet behandeld of afgerond door De Nationale Assemblee. Een andere voorwaarde is dat de grondenrechten van de inheemse en tribale volken als hun koloniale erfenis, eindelijk moeten worden toegekend. 

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina