Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Illegale goudwinning nog groter in Brazilië’

‘Illegale goudwinning nog groter in Brazilië’

03/11/2017 05:05 - Eliézer Pross

Professor Giorgio de Tomi, hoofd van de studierichting geologische wetenschappen aan de Universiteit van São Paulo

Professor Giorgio de Tomi, hoofd van de studierichting geologische wetenschappen aan de Universiteit van São Paulo Foto: AMETrade.org  

PARAMARIBO - Waar cijfers de afgelopen vijftien jaar uitwijzen dat in Suriname mogelijk zeventienduizend Brazilianen direct actief zijn in de kleinschalige goudwinning, is het probleem vele malen groter in het land van herkomst van de zogeheten garimpeiro’s.

"Onderzoek heeft uitgewezen dat zeker 450.000 Brazilianen actief zijn als porknockers in hun thuisland", zegt professor Giorgio de Tomi, hoofd van de studierichting geologische wetenschappen aan de Universiteit van São Paulo. Hij is in Suriname voor de tweede editie van de Suriname International Mining, Energy & Petroleum Conference & Exhibition en deelde donderdag zijn inzichten over hoe de illegale goudsector het best aangepakt dient te worden.

Dit probleem nam onlangs in Brazilië ernstige vormen aan toen vuurwapengeweld uitbrak tussen garimpeiro's en een gezamenlijke eenheid van het leger en de politie die ze wilde ontruimen. "Dit is een heel gecompliceerd probleem, ook in ons land", stelt De Tomi. In zijn ogen moet er een onderscheid worden gemaakt tussen kleinschalige goudzoekers die 'informeel' opereren en degenen die 'illegaal' werken.

"Illegale porknockers zijn degenen die bijvoorbeeld op verboden grond werken, zoals andermans gebied, zonder toestemming of in een natuurreservaat. Zij moeten gewoon onherroepelijk verwijderd en gestraft worden volgens de wet. Dat zou puur een aangelegenheid moeten zijn van de politie in samenwerking met het leger." Hij heeft er daarom geen moeite mee, dat Frankrijk heeft aangekondigd opnieuw hardhandig te zullen optreden tegen illegale goudoperaties binnen zijn grenzen. "Dat moet kunnen als de wet wordt overtreden."

'Informele' goudzoekers daarentegen zijn mensen die bijvoorbeeld met toestemming van concessiehouders opereren op commissiebasis of degenen die op vrije grond werken. "Je moet het als land zo aantrekkelijk mogelijk maken voor deze groep om in de legale sfeer te komen om belastingen te betalen en om volgens de geldende milieuwetten te werken", adviseert de wetenschapper.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina