Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ook Adek-wetenschapper bevestigt oliekansen

Ook Adek-wetenschapper bevestigt oliekansen

03/11/2017 00:03 - Eliézer Pross

Ook Adek-wetenschapper bevestigt oliekansen

 

PARAMARIBO - De samenleving hoeft niet te treuren over het feit dat er nog geen grote olievondst is gedaan in Surinames zeegebied. “De eerste drie proefbronnen die zijn aangelegd waren in ondiep water en niet overeenkomstig met de afzettingen in Guyana, Frans-Guyana en de westkust van Afrika”, benadrukt professor Theo Wong, hoofd van de afdeling Geologie en Mijnbouw aan de Anton De Kom Universiteit van Suriname.

Hij is ook niet teleurgesteld dat de vierde proefbron, recent aangelegd door de Britse oliegigant Tullow Oil in Blok 54, in het hart van Surinames zeegebied, droog bleek te zijn. "Ze hebben iets nieuws geprobeerd dat heel succesvol is in landen als Saudi-Arabië, dat is namelijk boren in kalksteen. Uit de diverse mogelijke opties kies je altijd een locatie op basis van kansen op succes en risico's. De Araku-1-bron was veelbelovend."

De maatschappij was zelf heel enthousiast tijdens ontmoetingen met investeerders over de Araku-1-bron op basis van de seismische data die verzameld zijn. Er werd geanticipeerd op een potentiële vondst van rond een half miljard vaten. Het mocht niet baten, maar anders dan in de voorgaande gevallen, heeft Tullow besloten om door te gaan in Blok 54.

"Tullow zoekt doorgaans naar zandafzettingen die als het ware in de vorm van waaiers door zwaartekracht naar beneden uitzetten. Dat zijn de bekende zandreservoirs waar de olie tussen de zandkorrels zit. Tullow Oil is van plan door te gaan met proefboringen in hetzelfde gebied", zegt de wetenschapper na informatiesessies met de buitenlandse investeerder te hebben bijgewoond.

Er zijn volgens hem enorm veel gegevens voortgekomen uit de Araku-1-proefbron die cruciaal zullen zijn bij de vervolg-exploratieactiviteiten. Wong verzorgde gisteren een presentatie tijdens de tweede editie van de Suriname International Mining, Energy & Petroleum Conference & Exhibition (Surimep).

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina