Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • RO tekent samenwerking met houtproducenten

RO tekent samenwerking met houtproducenten

03/11/2017 04:04 - Naomi Hoever

RO tekent samenwerking met houtproducenten

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft een samenwerkingsovereenkomst en intentieverklaring getekend met de Vereniging van Binnenlandse Houtproducenten (VHBP). De bedoeling is dat het geld uit de opbrengsten van de gemeenschapsbossen (de vroegere houtkapvergunningen) daadwerkelijk besteed wordt aan de ontwikkeling van de lokale bevolking.

Het ministerie heeft gemerkt dat geld uit houtkapactiviteiten niet besteed wordt voor duurzame ontwikkeling. Er was toestemming van de raad van ministers nodig om de samenwerking aan te gaan. In de vereniging zitten ondernemers die bezig zijn met commerciële houtwinning in het binnenland. "Wij ondersteunen de gemeenschapsontwikkeling zodat de middelen benut worden voor duurzame ontwikkeling", zegt directeur Wensley Misiedjan van Afro-Surinamers Binnenland.

De gemeenschappen zullen getraind worden. De samenwerking is nodig, omdat sommige ondernemers werken in gemeenschapsbos. Het ministerie is met de vereniging in zee gegaan, omdat het contact met de lokale gemeenschappen stroef verloopt. De ondernemers zijn dagelijks in contact met de gemeenschap. RO zorgt voor de infrastructuur, terwijl het traditionele gezag dat valt onder het ministerie, verantwoordelijk is voor het beheer van de gemeenschapsbossen.

Als de vereniging in een dorpsgemeenschap wil werken wordt dat geregeld via de verantwoordelijke districtscommissaris. "Door gebrek aan middelen zijn wij niet in staat naar alle gebieden te gaan voor voorlichting en training", zegt Misiedjan. RO-minister Edgard Dikan onderschrijft in een persbericht het aspect van ondernemen. Hij wil dat er goed gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden en spreekt van een goed voorbeeld voor de Public Private Partnership. De documenten zijn ondertekend door voorzitter Paul Abiteng van VHBP.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina