Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Suriname moet pariastatus voorkomen’

‘Suriname moet pariastatus voorkomen’

03/11/2017 10:03 - Ivan Cairo

Assembleelid Carl Breeveld (DOE).

Assembleelid Carl Breeveld (DOE). Foto: dWT  

PARAMARIBO - Er zal alles aan gedaan moeten worden om te voorkomen dat Suriname in de diplomatieke wereld een pariastatus krijgt, vindt assembleelid Carl Breeveld (DOE). De regering heeft op 30 oktober per diplomatieke nota de formele erkenning van Kosovo als een onafhankelijke republiek ingetrokken. Het besluit zou op 27 oktober zijn genomen, meldden verschillende internationale media.

Volgens de regering van Kosovo is een dergelijke intrekking op grond van het internationaal recht niet mogelijk. De intrekking kwam daags voor het werkbezoek van minister Yldiz Pollack-Beighle de afgelopen dagen aan Rusland, een van de landen die Kosovo niet erkent. Kosovo heeft zich enige tijd geleden afgescheiden van Servië, een trouwe bondgenoot van Rusland. In politieke kringen wordt beweerd dat Suriname onder druk van Moskou de erkenning heeft ingetrokken en zo de weg heeft vrijgemaakt voor eventuele economische en financiële steun van Rusland.

De regering heeft nog niet gereageerd op de berichten in de internationale pers. De intrekkingsbrief zou naar verluidt door de Surinaamse missie bij de Verenigde Naties (VN) naar de regering van Kosovo zijn gestuurd. De redactie van de Ware Tijd werd door Surinames permanente missie bij de VN voor een reactie verwezen naar de regering. Op vragen van de krant over deze kwestie heeft Beighle die momenteel in Marokko op werkbezoek is, niet gereageerd.

"Er is in het internationaal recht geen concept voor terugtrekking van erkenning. Er is wel sprake van bevriezing van diplomatieke betrekkingen of het terugroepen van diplomaten", stelt de regering van Kosovo in een verklaring. Ook wordt aangegeven dat de brief van Suriname nog niet is ontvangen. De regering van Servië, die Kosovo als een afvallige provincie beschouwt, heeft de stap van de Surinaamse regering verwelkomd. Het nieuws over de intrekking kwam kort na Beighles ontmoeting met haar Russische collega Sergey Lavrov dinsdag in Moskou. 

Breeveld is niet blij met wat er zich binnen het buitenlandbeleid van de regering voltrekt. "De huidige regering heeft zich laten kennen als één waarbij het zigzaggen van beleid eerder regel dan uitzondering is. Consistentie is zoek. Het is de hoogste tijd om te komen tot een nationale agenda, waarbij er kamerbreed in grote lijnen consensus is, ook wat ons buitenlandbeleid betreft", vindt de politicus. Hij voegt eraan toe dat Suriname als een "onbetrouwbare partner" overkomt. "Hopelijk verworden wij niet tot de paria's in de diplomatieke wereld, waar diplomatiek fatsoenlijke landen de neus voor ophalen."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina