Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Gezever-even

COLUMN: Gezever-even

04/11/2017 14:00 - Ganga

Sharda Ganga

Sharda Ganga  

Als minister Miranda nooit die brief had geschreven, had ik nooit van het radioprogramma ‘Zeven-Even’ gehoord. En had ik mijn arme oren die verschrikking van het beluisteren van dat programma kunnen besparen. Lieve hemel, wat een incoherent gebrabbel, wat een slecht taalgebruik, wat een herhalingen, wat een schoolvoorbeeld van kretologie: loos woordgebruik, ongefundeerd geroep. Het is geblaat in de ruimte.

In die zin is het verwant aan een ander radioprogramma op een heel andere zender, met als verschil dat die presentator in elk geval nog coherente zinnen kan formuleren. Ook blahblahblaat, maar in elk geval in volzinnen. Ziet u hoe ik geen namen noem? Ziet u hoe ik dat niet hoef te doen, en u zelf invult wat en wie ik bedoel? Ziet u dat als een presentator zich nu beledigd zou voelen door mij, ik kan zeggen: "tje mi Gado, je vindt dus zelf dat je blaat als een geit? Want ik heb niet gezegd dat het om jou gaat, ik heb nergens een kenmerkende beschrijving gegeven, behalve dat geblaat".

Ik vind het eerlijk gezegd bijna zielig dat de regering zich zo stoort aan de uitspraken, de zogenaamde beledigingen. Die zijn namelijk zo kinderachtig, helemaal gespeend van elke spitsvondigheid, dat kun je niet serieus nemen. Satire is een kunst. En dat is 'Zeven-Even' niet- het is gezever. Ik heb diep medelijden met de ambtenaar die door de minister de taak heeft gekregen om naar het programma te luisteren en de beledigingen op te schrijven. Ik hoop dat die een ontberingstoelage krijgt, want ik neem aan dat de minister die opdracht heeft gegeven en een dik dossier heeft laten bijhouden van alle uitspraken die tegen de waarden en normen indruisen, die haat zaaien, die de openbare orde dreigen te verstoren, die opruien en wat nog meer als reden zou kunnen worden gehanteerd.

Immers, als het alleen om beledigingen aan het adres van politieke functionarissen en andere publieke figuren gaat, denk ik: kom, dat hoort bij het vak. Ik krijg elke week te lezen dat ik dom, lelijk, dik en Hindostaan ben, en daarom de paarse regering niet begrijp, maar kom, het hoort erbij. Ik vind het aandoenlijk dat ze de moeite nemen om elke week deze zeshonderd woorden te lezen, alleen om zich te ergeren aan mijn dom, dik, lelijk en Hindostaans zijn. Beetje zielig zijn ze wel, ik zou ze bijna aan mijn - in hun ogen ongetwijfeld gigantische - boezem willen drukken en zeggen: kom, kom, je hoeft het niet te lezen!

Een zijpaadje- het is wel zo slim om, voor je brieven met zulke verregaande inhoud de deur uitstuurt, even goed de tekst te bekijken. "Etnische namen en waarden", het staat er echt. Ik weet dat men bedoelde "ethische normen en waarden", maar ach, gun mij even die grimlach bij het zien van die freudiaanse slip of the pen.

Maar, dat alles gezegd hebbende: die actie van de minister is natuurlijk een misser van formaat. Want ook al is het geen satire of humor zoals ik dat definieer, de maatregel is een schending van het recht op meningsuiting. Is er iemand beledigd - stap dan naar de rechter. Ik moest denken aan een bekende uitspraak van Voltaire, die luidt: "Ik ben het niet eens met wat je zegt, maar ik zal jouw recht om het te zeggen tot de dood toe verdedigen." Ik ben niet onder de indruk van 'Zeven-Even', maar het is hun recht om die bagger te maken en uit te zenden. Het is mijn keus of ik wil luisteren.

Alleen: die uitspraak is dus niet van Voltaire. Zijn oorspronkelijke uitspraak is wellicht passender in deze context. Toen hij hoorde dat het boek van een collega-schrijver verboden was en publiekelijk werd verbrand, schreef of sprak hij (en ik vertaal vrij): "Wat een ophef over een omeletje! Wat een onzin om een man te vervolgen voor zo'n luchtig niemendalletje als dat!" Kijk, dat is pas een mooie belediging.

gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina