Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Terug bij af

COMMENTAAR: Terug bij af

04/11/2017 12:00

COMMENTAAR: Terug bij af

 

PARAMARIBO - SURINAME LIJKT TERUG te vallen naar de periode van censuur. Het stilzwijgen van tv-staatszender STVS dinsdag over het 8 Decemberstrafproces is een teken aan de wand. Nog verontrustender wordt het wanneer een uitzendverbod wordt opgelegd aan een particulier medium, in dit geval Rapar Broadcasting Network (RBN).

Minister Jerry Miranda, verantwoordelijk voor communicatie, heeft het station schriftelijk opgedragen het satirische programma 'Zeven-Even' te stoppen. Aanleiding is dat de presentator al langer dan drie jaar 'beledigend' zou zijn. Elke democratisch gezinde bestuurder zou het aan de rechter hebben voorgelegd, maar Miranda kiest direct voor de uiterste dreigmaatregel; intrekken van de zendmachtiging. De minister negeert hiermee de Grondwet waarin het vrije woord wordt gewaarborgd. Wanneer wie dan ook zich beledigd voelt is de meest voor de hand liggende oplossing, de weg naar de onafhankelijke rechter.

Miranda kiest voor een spierballenoptreden en wil zelf bepalen waar de grens loopt tussen vrije meningsuiting en belediging. In de jaren zestig werd de enige omroep Avros gesloten, ook om een programma dat de machthebbers een doorn in het oog was. Premier Pengel heeft toen als argument gebruikt 'achterstallige zenderhuur'. En daar was bij de rechter geen speld tussen te krijgen. Het is een klassiek voorbeeld van muilkorven, maar Miranda kan ervan leren hoe de democratische spelregels toe te passen. In het dertig jaar oude programma 'Zeven-Even' wordt niemand bij naam genoemd. Wie specifiek kan dan beledigd zijn?

Overigens meet de minister met twee maten. In het radioprogramma 'Bakana Tori' van staatszender SRS worden mensen met naam en toenaam genoemd. Presentator Clifton Limburg, tevens directeur van de regeringsspreekbuis NII, treedt daarbij vaak de fatsoensnormen met voeten. Natuurlijk dienen zendgemachtigden zich aan vergunningsvoorwaarden te houden, maar die hebben vooral een regulerend karakter. Vergunningsvoorwaarden naleven betekent niet dat men op eieren moet lopen. De regering zinspeelt al geruime tijd op de instelling van een mediaraad. Als het een opgelegd instituut wordt, zonder gedegen inbreng van de onafhankelijke media, kan ze beter dat idee laten varen.

Miranda doet er goed aan de ingeslagen weg van muilkorven van onafhankelijke media te verlaten en de Grondwet te respecteren. Het laatste woord in deze Zeven Even-kwestie is nog niet gesproken. De onafhankelijke media zullen als eenheid de persvrijheid en daarmee de vrije meningsuiting met alle geoorloofde middelen blijven verdedigen. Miranda mag met zijn actie de president wel een dienst bewijzen maar het land daarmee allerminst. Internationaal de zoveelste demonstratie richting terug bij af.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina