Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gezondheidszorg met stappenplan verbeteren

Gezondheidszorg met stappenplan verbeteren

04/11/2017 10:48 - Beta Debidien

Patrick Pengel, de minister van Volksgezondheid.

Patrick Pengel, de minister van Volksgezondheid.  

NIEUW-NICKERIE - Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid wil via een stappenplan de gezondheidszorg gezond maken. In Nickerie heeft hij twee dagen van gedachten gewisseld met de directeuren van alle ziekenhuizen in Suriname. Er zijn goede werkafspraken gemaakt.

"We gaan de huidige ziekenhuiszorg transformeren naar wat wij graag willen, namelijk inspelen op de zorgvraag met goede financiering. Daarbij staat kwaliteit voorop. Hierdoor zullen wij voor de lange termijn een goede gezondheidszorg kunnen garanderen", zei de bewindsman vrijdag op een persconferentie in het rijstdistrict.

Wat in het overleg is besproken wordt samengebracht in een plan van actie dat binnen de politiek zal worden besproken. Pengel: "want als iets niet op de politieke agenda voorkomt dan wordt dat ook niet gedaan. Wij vinden gezondheidszorg voor een ieder belangrijk en moeten hem die plek geven die hij verdient. Als ministerie werken wij daaraan''.

Tijdens besprekingen met de Stichting Staatsziekenfonds en de vicepresident is gekeken hoe de achterstand in betaling aan de ziekenhuizen kan worden weggewerkt. De bewindsman zegt dat het SZF eind vorig maand SRD 35 miljoen heeft betaald aan dienstverleners.

"We hebben ook goede afspraken gemaakt over hoe de achterstanden ingelopen zullen worden. Wij willen af van de ligdagtarieven en gaan naar een vergoedingssysteem waarbij de ziekenhuizen niet alleen afhankelijk zijn van inkomens uit declaraties om de operationele kosten te dekken", aldus Pengel.

Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) zegt dat zijn organisatie de harde realiteit kent. "We hebben vaker aan de bel getrokken en noodkreten geuit en weten ook dat de financiële vooruitzichten op dit moment niet goed zijn. Om dit te veranderen hebben we de ondersteuning nodig van de autoriteiten die beslissen over financiering vanuit de overheid."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina