Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Niet-strategische staatsbedrijven afstoten

Niet-strategische staatsbedrijven afstoten

04/11/2017 08:14 - Ivan Cairo

Amzad Abdoel van de NDP is van mening dat de regering nu moet overgaan tot het privatiseren van bedrijven.

Amzad Abdoel van de NDP is van mening dat de regering nu moet overgaan tot het privatiseren van bedrijven. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - NDP-fractieleider Amzad Abdoel heeft donderdag in het parlement gevraagd of het niet de hoogste tijd is dat de overheid terugtreedt en staatsbedrijven in niet-strategische sectoren privatiseert.

"Zou dit niet beter werken voor bepaalde sectoren die dan niet meer afhankelijk zijn van de overheid voor de voortgang van hun bedrijf?", vroeg hij tijdens de algemene politieke beschouwingen, de voorloper op de begrotings- behandeling 2018.

Hij constateert positieve ontwikkelingen bij parastatale bedrijven en noemde als voorbeeld Grassalco. Voor de bedrijven die het goed doen vroeg hij "volledige ondersteuning" van de regering.

"Helaas zijn er weinig parastatale bedrijven die een bijdrage leveren aan de staatskas. Het wordt tijd om een maatschappelijke discussie te houden over de rol die deze ondernemingen vervullen in de maatschappij en hoe ze beter af te stemmen op de hedendaagse behoeften", aldus Abdoel.

Volgens hem moeten wel de minimale voorwaarden aanwezig zijn alvorens tot privatisering wordt overgegaan. Daar niet alle sectoren uit handen gegeven kunnen worden, is het volgens de politicus raadzaam om een maatschappelijke discussie hierover te houden.

"De regering heeft haar intentie om bedrijven te privatiseren op diverse momenten uitgesproken. Het wordt nu tijd dat er werk van wordt gemaakt. Er zijn veel parastatalen die door de overheid worden gesubsidieerd", sprak de parlementariër.

"Subsidie is een van de zwaarste lasten op de begroting van de regering. Tactisch en goed onderbouwd moeten wij deze subsidies langzaam afbouwen", voegde hij eraan toe. De overheid hoeft niet alles te doen. Daarom moet nu over dit vraagstuk gesproken worden, vindt de NDP-er.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina