Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Amerikaanse minister doet zaken met schoonzoon Poetin

Amerikaanse minister doet zaken met schoonzoon Poetin

05/11/2017 20:22

De Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross (79)

De Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross (79) Foto: AP/ Manuel Balce Ceneta  

NEW YORK - De Amerikaanse minister Wilbur Ross doet zaken met vertrouwelingen van de Russische president Poetin. Dat komt naar voren uit de Paradise Papers, waarin nieuwe onthullingen staan over belastingparadijzen. Het zijn meer dan dertien miljoen bestanden die zijn gelekt naar de Süddeutsche Zeitung.

De Duitse krant deelde ze via een internationaal samenwerkingsverband met media in 67 landen, waaronder in Nederland Trouw en het Financieel Dagblad die verder journalistiek onderzoek deden. Ook investeringen van de Britse koningin Elizabeth en de fondsenwerver van de Canadese premier Trudeau duiken op in de documenten.

Ross doet via scheepstransporteur Navigator zaken met het Russische bedrijf Sibur. Een van de eigenaren van dat bedrijf is Poetins schoonzoon. Een andere eigenaar is een Russische miljardair die na de Russische inval op de Krim op de Amerikaanse sanctielijst is gezet. Ross is als minister van Economische Zaken verantwoordelijk voor de handelsbetrekkingen met Rusland en is betrokken bij de uitvoering van de sancties, volgens Trouw.

De onthulling over de banden tussen de minister en Rusland komt op een gevoelig moment. In de VS doet speciaal aanklager Robert Mueller al maanden onderzoek naar banden tussen Rusland en mensen uit de kringen van president Trump.

De Paradise Papers zijn een vervolg op de Panama Papers. Zo'n anderhalf jaar geleden lekten elf miljoen documenten, waaruit bleek dat een Panamese belastingfirma tal van miljardairs heeft geholpen geld weg te sluizen naar belastingparadijzen. De bron van de meeste documenten is juridisch dienstverlener Appleby. Dat is een van de meest prestigieuze kantoren die vanuit belastingparadijzen werken. NOS

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina