Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Puigdemont en vier ministers vast in Brussel

Puigdemont en vier ministers vast in Brussel

05/11/2017 13:47

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont Foto: AP/ Olivier Matthys  

BRUSSEL - De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en vier van zijn ministers zijn zondag in voorlopige hechtenis genomen in België. Zij meldden zich zondagochtend vrijwillig bij de politie in Brussel, aldus een woordvoerder van het Brusselse parket op een persconferentie. Ze worden zondagmiddag gehoord door de rechter-commissaris, die dan 24 uur heeft om over het vervolg te beslissen.

Justitie in België ontving vrijdag het Europese arrestatiebevel dat een Spaanse rechter had uitgevaardigd tegen Puigdemont. Die was naar België uitgeweken en kwam donderdag niet opdagen bij de rechtbank in Madrid, waar de verhoren begonnen in verband met het uitroepen van de onafhankelijkheid van de autonome regio Catalonië van Spanje.

Tegen de Catalaanse leider en vier voormalige kabinetsleden die met hem naar België reisden, zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd. Zij worden allen beschuldigd van opruiing, misbruik van publieke gelden en van vertrouwen. De Spaanse regering ontsloeg Puigdemont en zijn medebestuurders nadat het Catalaanse regioparlement zich had uitgesproken voor onafhankelijkheid.

Op basis van het Europese arrestatiebevel kan de Belgische rechter-commissaris beslissen om de arrestatie te bevestigen of te weigeren. Ook zou hij kunnen besluiten de vijf Catalaanse politici op borgtocht vrij te laten. Justitie verwacht op zijn vroegst om 21 uur zondagavond met een beslissing te komen. BD.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina