Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Saudi-Arabië arresteert prinsen en ministers

Saudi-Arabië arresteert prinsen en ministers

05/11/2017 19:22

De vooraanstaande prins Miteb bin Abdullah.

De vooraanstaande prins Miteb bin Abdullah. Foto: AP/ Hassan Ammar  

RIYADH - In Saudi-Arabië zijn verschillende prinsen en bewindsmannen gearresteerd die worden verdacht van corruptie. De arrestaties gebeurden enkele uren nadat Koning Salman een commissie in het leven riep die corruptie in het land tegen moet gaan. De 32-jarige kroonprins Mohammed bin Salman geeft leiding aan de campagne.

Elf prinsen, vier zittende ministers en tientallen oud-ministers zijn van hun plek gehaald. Een van hen is de vooraanstaande prins Miteb bin Abdullah. Hij was hoofd van de Nationale Garde, een belangrijk orgaan dat de Saudische koninklijke familie, de steden Mekka en Medina en belangrijke olie- en gasbronnen moet beschermen.

Miteb is de zoon van de vorige koning van Saudi-Arabië: koning Abdullah, bij wie de Nationale Garde hoog op zijn prioriteitenlijstje stond. Onder de arrestanten zijn verder de minister van Economische Zaken, de bevelhebber van de marine en de steenrijke prins Alwaleed bin-Talal. Hij heeft aandelen in Amerikaanse bedrijven zoals Twitter en Apple.

De commissie die corruptie in Saudi-Arabië voortaan moet tegengaan, krijgt een hoop bevoegdheden. Zo mag het mensen laten arresteren, bankrekeningen bevriezen en mensen verbieden het land te verlaten. De reden voor het aanpakken van de corruptie zou zijn dat Saudi-Arabië zijn imago in het buitenland wil verbeteren. Zo hoopt het land, dat afhankelijk is van inkomsten uit olie, meer buitenlands geld aan te trekken. Metronieuws

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina