Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Intrekking erkenning Kosovo valt goed bij Servië

Servië achter intrekking Surinames erkenning van Kosovo

05/11/2017 07:41 - Ivan Cairo

Kosovo, eens deel van Servië. Het land wordt niet langer erkend door Suriname.

Kosovo, eens deel van Servië. Het land wordt niet langer erkend door Suriname.  

PARAMARIBO - In de Oost-Europese media krijgt de intrekking van Surinames erkenning van Kosovo als soeverein land enorm veel aandacht. Suriname is het enige land dat de erkenning van het land Kosovo heeft ingetrokken. Waarom dat is gedaan is door Paramaribo nog niet gezegd, maar er zijn indicaties dat deze stap volgde na langdurige besprekingen met Servië.

Kosovo verklaarde zich in 2008 onafhankelijk van Servië, dat de onafhankelijkheidsverklaring echter niet erkent. In het parlement zijn er donderdag vragen gesteld over deze kwestie. De actie van Paramaribo wordt door critici bestempeld als een diplomatieke blunder, die in de toekomst gevolgen zou kunnen hebben voor het land bij het zakendoen met landen die Kosovo wel of nog erkennen. In Belgrado is de stap van Suriname met veel tromgeroffel verwelkomd.

Serviës minister van Buitenlandse Zaken, Ivica Dacic, stelt dat dit is gebeurd na langdurige besprekingen met de Surinaamse regering. "Deze beslissing laat zien dat je moet doorzetten, met iedereen moet praten - als we Kosovo als ons nationaal belang beschouwen", zegt Dacic. Intrekking kan wel volgens de voormalige Buza-minister van Joegoslavië, Vladislav Jovanovic. Hij voert aan dat decennia geleden de VS en een aantal andere landen de erkenning van Taiwan als soeverein land hadden ingetrokken nadat China als onafhankelijke staat werd erkend.

Dat Suriname hetzelfde doet met Kosovo wordt gezien als een kleine politieke overwinning voor Servië. Het wordt niet uitgesloten dat andere landen de stap van Suriname zullen volgen, maar massale intrekking wordt niet verwacht. Het risico zit er volgens Djukic zelfs in dat door de actie van Suriname, de VS andere landen onder druk zou kunnen zetten om Kosovo te erkennen.

Volgens insiders is het in de diplomatieke wereld publiek geheim dat erkenning van kleine, verafgelegen landen die geen enkel belang in Europa hebben, kan worden "gekocht". Kosovo zou de afgelopen jaren naar verluidt handenvol geld hebben uitgegeven om de erkenning te krijgen van landen als Nauru, Vanuatu en andere kleine eilandjes in de Stille Zuidzee.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina