Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Trump waarschuwt: ‘Onderschat ons niet’

Trump waarschuwt: ‘Onderschat ons niet’

05/11/2017 16:45

Trump en de Japanse premier Shinzo Abe

Trump en de Japanse premier Shinzo Abe Foto: AP  

TOKIO - ‘Amerika en haar bondgenoten zijn bereid de vrijheid te verdedigen,’ zei de Amerikaanse president Donald Trump na aankomst in Japan zondag. Hij voegde eraan toe dat ‘geen enkele dictator’ de vastberadenheid van de Amerikanen moet onderschatten.

Trump is twaalf dagen in Azië voor een reeks staatsbezoeken aan Japan, China en Zuid-Korea. Ook zal hij naar eigen zeggen de Russische president Vladimir Poetin ontmoeten tijdens de Aziatische tour. In Japan richt hij zich in eerste instantie op de Japanse premier Shinzo Abe, een bondgenoot in de (verbale) strijd tegen Noord-Korea en dictator Kim Jong-un. '

De afgelopen tijd voerde Noord-Korea geregeld rakettesten uit, waarvan sommigen met vermoedelijke intercontinentale ballistische raketten (ICBM's). In augustus lanceerde Noord-Korea een raket, die over het Japanse eiland Hokkaido heenvloog, en vervolgens in stukken brak. Het feit dat de raket Japan wist te bereiken zorgde voor hevige paniek bij de Amerikaanse bondgenoot. Naast de rakettesten, voerde het regime van Kim ook zijn zesde (en grootste) kernproef uit.

Overigens deed de Noord-Koreaanse dictator zaterdag nog een verklaring uit over het bezoek van Trump aan de regio: ''Het is duidelijk dat de imperialistische gangster van Amerika de verhoudingen willen verpesten. Ze zijn op zoek naar een nucleaire oorlog op het Koreaanse Schiereiland.' De verklaring was tevens een reactie op een Amerikaanse militaire oefening met bommenwerpers in de zee bij Zuid-Korea. Een 'nucleaire verrassingsoefening,' aldus een woedend Noord-Korea.

Het bezoek van de Amerikaanse president wordt in Azië met ingehouden adem gevolgd. Zuid-Korea vreest dat dit bezoek aanleiding kan geven tot nieuwe Noord-Koreaanse provocaties. Elsevier.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina