Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Zeven Even

COLUMN: Zeven Even

06/11/2017 14:00 - Von Zeggen

Giwani Zeggen

Giwani Zeggen  

Laten we elkaar geen mietje noemen. Het programma ‘Zeven Even’ op Rapar overschreed vaak genoeg wat algemeen genomen als fatsoenlijk kan worden beschouwd. Dat vind ik, dat vindt u, dat is kennelijk de opvatting van de TAS-directeur en zeer zeker de mening van minister Jerry Miranda. Opmerkingen over het gewicht van een minister is niet mijn stijl, maar daar kan ik nog mee leven. De mogelijke seksuele geaardheid van bewindspersonen analyseren gaat dan weer een stap te ver. Echter, dat is hier niet de issue! Het gaat er niet om of er wel of niet personen zijn beledigd op RP.

Het gaat om de manier waarop Miranda denkt dit spreekwoordelijke varkentje te moeten wassen. Zonder een waarschuwing vooraf, maant hij RP tot het stopzetten van wat ze bij het station een satirisch programma noemen. En voor u countert met het argument dat de TAS alle stations heeft gewaarschuwd, dat klopt niet. De TAS beoordeelt formeel niet de inhoud van wat stations uitzenden en kan nog minder op inhoudelijke gronden maatregelen treffen. Ze kan slechts vragen aan de eigenaren zich aan de vergunningsvoorwaarden te houden als het de inhoud van programma's betreft. Vraag het maar aan de waarnemend directeur.

Echter, de minister verschuilt zich achter de TAS en komt vervolgens met een vage brief op de proppen. Het schrijven geeft niet concreet aan wanneer en hoe welke bewindspersonen of anderen zijn beledigd en wie het slachtoffer is geworden van laster en/of smaad. Trouwens allemaal aantijgingen waarvan in Suriname alleen de rechter kan vaststellen dat zulks heeft plaatsgevonden. Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen zich beledigd voelen door het programma, maar de laatste keer dat ik het controleerde was Miranda geen rechter.

Daar stopt het kromme beleid van deze minister niet. De TAS geeft regelmatig klachten door van buitenlandse zenders en producenten. Die klagen over de schending van hun auteursrecht door Surinaamse televisiestations. Al die brieven worden doorgestuurd naar Miranda. Beleid blijft echter uit. Terwijl 'diefstal', van in dit geval beelden, toch een veel erger vergrijp is? Kennelijk is zijn radio vastgeroest op de 89.7 FM. Anders kan ik het niet verklaren dat bijvoorbeeld de SRS nooit een brief gekregen om binnen 1 x 24 uur te stoppen met uitzenden. Waarom, vraagt u zich af? In aanloop naar de verkiezingen ben ik, althans mijn intelligentie, niet alleen beledigd, maar er zijn een hoop leugens verkondigd.

Was het niet de baas zelf die toen uitlegde hoe goed Suriname het economisch deed? We hadden wat last van internationale prijzen, maar verder was er niks aan de hand. En beloofde hij ons niet een trein? Of alle NDP'ers die maar bleven volhouden dat er geen devaluatie zou komen. Of naar aanleiding van de uitzending, eind juni dit jaar, live vanuit Ocer. Laurens, het schoolvoorbeeld van een pantoffelheld, waarschuwde die avond de rechterlijke macht, nadat zijn baas twintig jaar tegen zich had horen eisen. Je zou zijn uitspraken kunnen typeren als een onvervalste bedreiging. Gelukkig krabbelde Miranda nog geen 24 uur na zijn eigen brief al terug in een interview in het nieuws op Radio 10.

Daarin zei hij dat het allemaal een storm in een glas water zal blijken. Het enige dat hij graag wil, is dat de inhoud van het programma wordt aangepast. Dat is nou een typisch voorbeeld van flipflop-beleid. Eerst als het stoerste jongetje van de klas dreigen met het intrekken van de vergunning, om vervolgens tien toontjes lager te zingen. Had de minister als vergunningverstrekker niet kunnen bellen met Rapar-directeur Pierkhan? Om hem te vragen iets te doen aan 'Zeven Even'? Zo van: Faried mijn vriend, kun je niet kijken naar dat programma? A san weri yere. Tak' nanga a boy Satish yere". Ik durf te wedden dat de toon in het programma was veranderd, zonder dat wij daar ook maar iets van hadden meegekregen.

Alleen jammer dat die manier van problemen oplossen kennelijk niet des NDP's is. Aan de Benjaminstraat gaat klaarblijkelijk niks via de normale manier, zoals je mag verwachten in een democratie. Waarin er geen plek is voor bedreigen, intimideren, het vertrappen van de rechtstaat en machtsmisbruik. Of komt het misschien omdat de 'C' van COMMUNICATIE nog niet zo lang is toegevoegd aan het ministerie van Openbare Werken? Dat zal het wel zijn. En communiceren… dat is natuurlijk niet iets van zeven even.

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina