Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Het goede voorbeeld

COMMENTAAR: Het goede voorbeeld

06/11/2017 12:00

COMMENTAAR: Het goede voorbeeld

 

PARAMARIBO - DE SURINAAMSE ATLETIEKBOND (SAB) heeft het goede voorbeeld gegeven. De bond die dit weekend zijn seizoen startte, is één van de weinige sportorganisaties die een jaarkalender uitgeeft. Dit getuigt van structureel werken en dat moet toegejuicht worden.

Met zo een programma kunnen de verenigingen zich gericht voorbereiden, planmatig werken aan de ontwikkeling van het talent en geoefende atleten hogerop brengen. Dit kan ertoe leiden dat Suriname een belangrijke rol gaat spelen in de regio. De SAB mag als voorbeeld gesteld worden voor andere sportorganisaties. In Suriname zijn mensen vaak geneigd om, veelal uit jaloezie, anderen af te kraken in plaats van om het goede over te nemen en te werken aan verbetering of de stap te zetten voor professionalisering. Als er hierover wordt gesproken, denkt men vaak aan geld. Hoewel dit natuurlijk belangrijk is, hoeft het niet op de eerste plaats te komen.

De eerste stap in deze richting is allereerst de aanpak. Met de werkwijze van de SAB, kan het niveau van de sport en sporters worden opgekrikt, wat kan leiden tot betere wedstrijden op een hoog of hoger niveau. Het allerbelangrijkste is echter goed voorbereide of ontwikkelde talenten. Wat wel gemist wordt in dezen, is wat er te halen valt voor de verenigingen en de atleten. Als de bonden vooraf konden aangeven wat de verenigingen of de atleten konden winnen en wat het gewicht is van bepaalde wedstrijden, zou de prestatiedrang veel groter worden. Sporters moeten aan het begin van het seizoen doelen kunnen stellen.

Wat moet bijvoorbeeld gedaan worden om atleet van het jaar te worden of waar kan ik eindigen als ik mij het hele jaar door heb ingezet en wat staat daar tegenover? Wat sporters en sportorganisaties zich zeker ook moeten afvragen is wat de criteria zijn om in aanmerking te komen om Suriname bij toernooien te kunnen vertegenwoordigen. Als dit alles vooraf wordt gesteld, weten de sporters en ook de verenigingen wat zij in zichzelf of de organisatie moeten stoppen om op het grotere toneel te verschijnen. Hierdoor wordt het gewicht van toernooien en wedstrijden groter.

Nu de jaarkalender van de SAB uit is, kunnen atleten hopelijk beter voorbereid aan de start verschijnen. Het is namelijk een gegeven dat de bonden met de grootste en best georganiseerde activiteiten makkelijker sponsoring vinden. Het is daarom zaak dat de SAB het voorgenomen programma daadwerkelijk uitvoert.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina