Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DNA-leden bezorgd over onderwijssysteem

DNA-leden bezorgd over onderwijssysteem

06/11/2017 00:02 - Wilfred Leeuwin

NPS-voorzitter Gregory Rusland is een van de parlementariërs die zich zorgen maken over het huidige onderwijssysteem.

NPS-voorzitter Gregory Rusland is een van de parlementariërs die zich zorgen maken over het huidige onderwijssysteem. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De NPS’ers Gregory Rusland en Patricia Etnel en DOE-parlementariër Carl Breeveld maken zich ernstig zorgen over “het verwarrende onderwijs op de basisscholen”. Rusland zegt dat er tot het derde leerjaar sprake is van een nieuwe leermethode, die geen vervolg vindt in het vierde leerjaar.

De overstap van nieuw naar oud en omgekeerd blijkt in de praktijk niet te werken. Er zijn aanpassingsproblemen bij leerlingen, leerkrachten en ouders die hun kinderen begeleiden bij het maken van huiswerk. Toetswerk blijkt totaal niet afgestemd te zijn op de doelgroep. "Wij blijven maar sukkelen met ons onderwijs, terwijl dat een pijler zou moeten zijn voor de ontwikkeling van het land", zei Rusland bij de Algemene Politieke Beschouwingen.

Etnel vult aan dat de leerlingen van het derde leerjaar twee manieren van schrijven wordt aangeleerd: de nieuwe en de oude methode. Het probleem doet zich voor bij het lezen. Het herkennen van woorden is moeilijk. Een ander probleem op de basisscholen is dat er geen schrijfboekjes zijn. Anders dan vroeger moeten de leerlingen nu in hun eigen schoolschrift de woorden leren schrijven.

Volgens Breeveld wordt nodeloos geëxperimenteerd met de leerlingen op de basisscholen. Hij heeft regelmatig de rekenmethode besproken die nu wordt gehanteerd in het basisonderwijs. De sommen, maar ook de taal die wordt gebruikt bij rekenen, is voor kinderen noch ouders te begrijpen. "We zijn met zaken bezig die lange en vervelende effecten kunnen hebben voor ons land en het lijkt mij belangrijk dat de minister ons daarover duidelijkheid verschaft want dit werkt verwarrend", zei Breeveld.

Rusland stelde voor dat het ministerie van Onderwijs gebruik maakt van wetenschappelijk opgeleid kader om verandering te brengen in de situatie.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina