Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ganga Nahan voor reinheid lichaam en geest

Ganga Nahan voor reinheid lichaam en geest

06/11/2017 21:07 - Sabitrie Gangapersad

Ganga Nahan voor reinheid lichaam en geest

Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Op verschillende plekken langs de rivier en de oceaan hebben honderden mensen vrijdag gebeden, bloemen en lichtjes geofferd en een bad genomen. Hindoes doen dit ritueel jaarlijks op de dag van de volle maan in de maand Kartik (oktober/november) om godin Ganga te vereren en zich te verschonen van alle zonden. De jongerenorganisatie Team Royal hield net als vorig jaar een gebedsdienst en een cultureel programma bij Utopia langs de Surinamerivier.

Aanwezigen kregen kaarsjes en dia's om in het water te doen en konden ook een heilig bad nemen. Vicepresident Ashwin Adhin woonde de dienst bij en liet ook een lichtje het water in. "In alle culturen en religies zijn er aspecten die we kunnen gebruiken om onze verbondenheid met elkaar te versterken. Ganga is de personificatie van God. Zo ook Shiva. Dat wil niet zeggen dat er verschillende goden zijn. Er is één God die op verschillende manieren wordt gezien en beschreven. De boodschap van Ganga Nahan die voor alle culturen van toepassing is en ons als natie verbindt, is dat we ons lichamelijk en geestelijk reinigen en in contact staan met het Allerhoogste Bewustzijn", sprak Adhin de aanwezigen toe.

Door een hevige onweersbui moest Team Royal de gebedsdienst die op de pier van Utopia was gepland, verplaatsen naar de zaal. De pandit kwam veel later opdagen, waardoor het waterpeil behoorlijk was gedaald toen bezoekers een lichtje in het water konden laten en een duik mochten nemen. Velen lieten het laatste daarom schieten. Wie vóór aanvang van de gebedsdienst aanwezig was en zelf bloemen en lichtjes had meegenomen, nam wel een duik.

Hoewel het niet stormliep, werd het na verloop van tijd aardig druk bij Utopia. "Vroeger was Weg naar Zee de enige plek waar mensen terecht konden voor Ganga Nahan. Maar de laatste jaren zijn er op diverse plaatsen mogelijkheden gecreëerd om een bad te nemen zoals bij de Kameelbrug en onder de Wijdenboschbrug. Daarom zie je geen grote massa meer op één locatie", merkt een oude vrouw op over de opkomst. Gino Creton, ondervoorzitter van Team Royal, geeft toe dat er meer mensen werden verwacht, maar wijt de matige opkomst aan het slechte weer.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina