Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • President sanctioneerde intrekking erkenning Kosovo

President sanctioneerde intrekking erkenning Kosovo

06/11/2017 15:32 - Ivan Cairo

President sanctioneerde intrekking erkenning Kosovo

Minister Mike Noersalim in Belgrado tijdens het onderhoud met de Servische Buza-minister. Foto: Tanjug  

PARAMARIBO - De intrekking van de formele erkenning van Kosovo als onafhankelijke staat door Suriname is gebeurd na uitdrukkelijke goedkeuring door president Desi Bouterse. Dat heeft de eerste vice-premier tevens minister van Buitenlandse Zaken van Servië verklaard. Donderdag had minister Ivica Dačić in Belgrado een bespreking met minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken.

Noersalim vertoefde de afgelopen dagen op werkbezoek in Servië. De regering had De Nationale Assemblee formeel niet geïnformeerd over de dienstreis van Noersalim naar Servië. Na opmerkingen van parlementsvoorzitter Jenny Geerlings-Simons, zei vicepresident Ashwin Adhin dat behalve de ministers Hoefdraad en Welzijn, ook Noersalim naar het buitenland was vertrokken.

Kosovo heeft zich in 2008 eenzijdig van Servië afgescheiden en zich onafhankelijk verklaard wat door Belgrado niet wordt erkend. Sinds vorige week via de internationale pers bekend werd dat Suriname zijn erkenning van Kosovo heeft ingetrokken, heeft de Surinaamse regering hierover nog geen enkele officiële mededeling gedaan.

Minister Dačić heeft tijdens het onderhoud met Noersalim Serviës "diepe waardering uitgesproken voor het besluit van Suriname om zijn erkenning van de eenzijdig uitgeroepen onafhankelijkheid van Kosovo in te trekken", meldt de Servische regering. Een dergelijke stap is volgens de minister "een teken van vriendschap wat ongetwijfeld zal bijdragen aan hechtere relaties en verbetering van de samenwerking tussen Servië en Suriname".

Minister Noersalim zou, aldus de Servische minister, hebben benadrukt dat de regering van Suriname "veel waarde hecht aan het principe van non-interventie in interne aangelegenheden, vooral van bevriende landen zoals Servië". Hij wees er ook op dat het intrekkingsbesluit is gekomen "na langdurige consultaties en met de instemming van de president van Suriname". Suriname heeft Kosovo medio vorig jaar officieel erkend als soeverein land.

Noersalim is het ermee eens dat de beslissing een goede basis is voor het ontwikkelen van bilaterale samenwerking tussen de twee landen, vooral op economisch gebied. In dit kader hebben de twee bewindslieden concrete samenwerkingsvormen besproken die de komende periode nader uitgewerkt zullen worden. In het parlement zijn vorige week over de kwestie-Kosovo vragen gesteld. De regering moet hierop nog antwoord geven.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina