Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Toerisme niet in ons DNA

Toerisme niet in ons DNA

06/11/2017 18:43 - Armand Snijders

Toerisme niet in ons DNA

Foto: Shata.sr  

PARAMARIBO - Suriname heeft nog een lange weg te gaan om zich als echte toeristische bestemming in de wereld te kunnen presenteren. De potentie is er, maar er moeten nog heel wat stappen gezet worden. Dat was in de kern de boodschap vrijdagavond bij de viering van het éénjarig bestaan van de Suriname Hospitality and Tourism Association (Shata).

Stichtingsvoorzitter Marc Waaldijk zegt dat er sinds de oprichting op 14 oktober vorig jaar veel is gebeurd, maar dat dit niet altijd even zichtbaar is geweest. "De leden hebben ook hoge verwachtingen en willen snel veranderingen zien. Maar wij hebben ervoor gekozen eerst een goede fundering te leggen voor een robuuste organisatie."

Die fundering ligt er inmiddels grotendeels, mede nu de overheid ook een luisterend oor heeft en het belang van een sterke toerismesector tot de beleidsmakers lijkt door te dringen. Maar ook de Surinamers zelf moeten er volgens Waaldijk de voordelen van inzien en open staan voor grotere stromen toeristen. "Vooral op het gebied van klantvriendelijkheid is er nog veel werk te verzetten. Daar moet echt wat aan veranderen. Het heeft er ook mee te maken dat toerisme niet echt in ons DNA zit, dus die verandering vergt tijd."

Volgens Shata-directeur Sifra Zaandam zat het eerste jaar vol successen en leermomenten; met onder meer deelname van bedrijven onder de vlag van de Shata - en met financiële steun van de Nederlandse ambassade - aan vakantiebeurzen in Europa. "We zijn er lang nog niet, maar we zijn nu wel op de goede weg. We hebben in ieder geval het toerisme op de politieke agenda gekregen, vooral dankzij minister Welzijn van Handel en Industrie en Toerisme. Belangrijk is dat er een Toerisme Autoriteit komt en dat een Toerismewet eindelijk door het parlement wordt aangenomen. De verwachting is dat dit op niet al te lange termijn ook zal gebeuren. Kortom, er is weer bloei in de sector." 

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina